brodska kuhinja

Bogato jelo na žlicu od svježeg romba zadovoljit će i svjetske putnike i prave morske vukove

Jednom kad ste na pučini, daleko od svega, u kuhinji samo opušteno i s užitkom

Kada smo za ljetni broj magazina Dobra hrana razgovarali o situacijama u kojima uživamo u hrani na otvorenom, nismo mogli zaobići činjenicu da postoji cijela kultura povezana s kuhanjem na pučini i da to gastronomsko iskustvo ne smijemo izostaviti. Štoviše, angažiraju se chefovi da kuhaju na brodovima sve od domaće spize do jela koja bi mogla biti dio jelovnika nekog finijeg restorana, a ekipe koje skupa jedre uvijek pomno planiraju što će se jesti i tko će biti zadužen za nakuhavanje. Usto je još slađe kad fantastična hrana izađe iz malih kuhinja i izazovnih uvjeta.

image
Berislava Picek/Cropix

Naša ekipa odlučila se stoga otisnuti na brod i spremiti ona jela koja su srcu posebno draga, od šnicli, neizostavne riblje juhe sa školjkama pa do paštašute i paštafažola. A osim vodiča što kupiti i kako se pripremiti za kuhanje, Zoran Šimunić Šime s nama je podijelio i brojne recepte, među kojima je i recept za pripremu romba "u mokro" u nastavku.

image
Berislava Picek/Cropix

image
Berislava Picek/Cropix

image
Berislava Picek/Cropix

Romb u mokro

1000 g očišćenog romba
50 ml maslinova ulja
2 cherry rajčice
100 ml bijelog suhog vina (debit)
1 jušna žlica kapara
2 režnja češnjaka
½ vezice lista peršina
šaka školjaka (dagnji, brbavica, rovanica)
1 jušna žlica krušnih mrvica
2 - 3 ploške nešpricanog limuna
brašno
sol i papar

image
Berislava Picek/Cropix

Romba narežite na srednje komade i pobrašnite s jedne strane. Češnjak i peršin narežite na sitno. Na zagrijano maslinovo ulje u tavi položite romba s pobrašnjene strane, nakon kraćeg vremena okrenite, dodajte rajčice, kapare, češnjak i peršin, posolite i popaprite. Lagano popirjajte dok se ne osjeti miris češnjaka, dodajte školjke i sve podlijte bijelim vinom. Nakon par minuta dodajte mrvice da se umak malo zgusne. Poslužite uz kruh ili, ako želite pojačati umak, skuhajte šaku-dvije tjestenine u ribljem temeljcu i dodajte u umak od romba uz malo tekućine od kuhanja tjestenine. Posolite i popaprite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. kolovoz 2024 07:02