PROVJERENI RECEPTI

BOŽIĆ DOLAZI: Domaća zagorska purica s mlincima

Napokon je stigao mnogima najljepši dio svake godine
1 purica
sol
100 g maslaca
100 ml bijelog vina
velika žlica meda
500 g mlinaca

Dan prije puricu dobro očistite, nasolite i ostavite na hladnom tijekom noći. Prije pečenja, ako želite, puricu možete dosoliti izvana i u utrobi. Da bi bijelo meso bilo sočno, maslac narežite na komadiće i koliko god možete dublje, ugurajte ga ispod kože purice. I na samom kraju u zdjelicu stavite med i bijelo vino, dobro izmiješate te premažite cijelu puricu. Stavite peći na temperaturu od 170 Celzijevih stupnjeva. U posudu u kojoj se peče purica, ulijte oko 200 ml vode da nije suho. Masnoću nije potrebno dodavati jer će purica tijekom pečenja pustiti vlastitu. Pravilo je da se purica peče onoliko dugo koliko sirova teži, i to na laganoj vatri uz stalno podlijevanje sokom koji se stvara tijekom pečenja. Jednako tako, svakih pola sata okrenite ju na drugu stranu. Bit će sočna i dobro pečena sa svih strana. Pečenu puricu izvadite na tanjur, a u masnoću na kojoj se pekla umiješajte usitnjene mlince koje ste pofurili vrućom vodom. Izmiješajte ih u tom soku i stavite peći u pećnicu na 200 stupnjeva oko 15 minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. studeni 2024 14:48