Božićna purica s mlincima

Težina pripreme: lagano

Broj osoba: 10

Sastojci

  • 2,5 kg purice (batak i zabatak)
  • 1,20 kg brašna
  • 3 jaja
  • 10 dag sušene slanine
  • 2 dl slatkog vrhnja
  • 2 dl kiselog vrhnja
  • 30 dag pilećeg filea
  • 10 dag svježe paprike
  • 10 dag boba
  • 30 dag grožđa
  • 40 dag zimskih kruški
  • 40 dag mušmula
  • 10 dag luka
  • sol i papar

Priprema

1. korak

Pureći batak i zabatak posolite i popaprite te ostavite sat vremena da meso upije začine. Odvojite batak od zabatka i iz zabatka izvadite kost. Lagano potucite da meso bude jednake debljine.

2. korak

Pileći file izmiksajte, dodajte sol, papar i jaja. Smjesu razmažite na foliju, poslažite po njoj svježu papriku narezanu na štapiće i bob te sve zarolajte u oblik valjka.

3. korak

Skinite foliju te taj valjak posložite na rastučeni zabatak i narolajte u roladu. Omotajte koncem za pečenje i stavite peći zajedno s batkom.

4. korak

Kad je meso napola pečeno, kraj njega dodajte mušmule, kruške i grožđe te ispecite do kraja. Vrijeme pečenja ovisi o veličini batka i zabatka.

5. korak

Za mlince od brašna, jaja, soli i vode zamijesite tijesto i napravite manje kuglice koje razvaljajte i ispecite na tabli.

6. korak

Mlince ispustite u kipuću slanu vodu da omekšaju te slažite u vatrostalnu posudu red mlinaca, red svježeg sira pomiješanog s prženim lukom i slaninom, red mlinaca i tako dva puta.

7. korak

Prelijte kiselim i slatkim vrhnjem i zapecite u pećnici dok ne dobiju zlatno-žutu boju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. prosinac 2024 00:03