Sabrina Herak Smoković, koja stoji iza brenda Cake me, najpoznatijeg po potpuno drugačijim, pomalo eklektičnim tortama, s nama je ovih blagdana podijelila recept za svoju bor tortu. Sastoji se od red velvet biskvita, kreme od pistacije, a u sredini se nalazi i punjenje od šumskog voća.
I osim što je lijepa i istog trena kada je stavite na stol postaje glavna zvijezda, ova torta jako je ukusna. Postupak pripreme ostavljamo u nastavku, a uz to dodajemo i nekoliko dobrih savjeta za oblikovanje i ukrašavanje.
BOR TORTA S PISTACIJOM
Za biskvit:
360 g glatkog brašna, prosijano
10 g kakaa, prosijano
113 g maslaca, sobne temperature
400 g šećera
240 ml suncokretovog ulja
4 jaja, sobne temperature
240 ml mlaćenice (ili pomiješati 200 ml mlijeka i 40 ml alkoholnog octa, pustiti da se zgusne)
1 žličica ekstrakta vanilije
1 žličica vinskog octa
1⁄2 žličice soli
1 žličica sode bikarbone
crvena boja u gelu (dozirati dok se ne postigne željeni intenzitet boje)
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 175 stupnjeva, pripremite tri kalupa od 20 cm, obložite ih papirom za pečenje i namastite ih. Prosijte brašno, sodu, kakao i sol u jednu posudu. Koristeći mikser srednje brzine istucite maslac i šećer dok se ne povežu. Dodajte ulje i jaja te miksajte dok se smjesa ne napuhne. Dodajte vinski ocat, ekstrakt vanilije i crvenu boju, pa miksajte. Lagano dodajte suhe sastojke i mlaćenicu, dok je mikser na laganoj brzini i izbjegavajte predugo miksanje, dovoljno je miksati dok se svi sastojci ne povežu. Smjesu prebacite u kalupe i pecite 25 minuta. Kad su biskviti gotovi, lagano će se početi odvajati od kalupa. Izvadite ih na rešetku i pustite da se ohlade.
Za kremu od pistacija:
250 g bijele čokolade
50 g paste od 100% pistacija (može se napraviti domaća, ali i kupiti gotova)
150 g mlijeka
30 g želatine
300 g vrhnja za šlag
Priprema:
Otopite bijelu čokoladu na pari. Mlijeko kuhajte dok ne provrije, a zatim pomiješajte s otopljenom bijelom čokoladom, dodajte pastu od pistacija. Dodajte želatinu. Sve zajedno povežite štapnim mikserom, a zatim dodajte hladno vrhnje za šlag i ponovno povežite štapnim. Prekrijte folijom i ostavite u hladnjaku minimalno 12 sati.
Za kremu od šumskog voća:
250 g smrznutog šumskog voća
25 g šećera
10 g gustina + malo vode
15 g maslaca
Priprema:
Smrznuto šumsko voće i šećer kuhajte dok se šumsko voće ne otopi i počne isparavati vodu. Gustin pomiješajte s malo hladne vode i ostavite 10 minuta sa strane, a zatim ga dodajte u šumsko voće i miješajte na vatri dok se ne zgusne. Maknite s vatre i dodajte hladni maslac. Prekrijte folijom i ostavite u frižideru na par sati.
Za Swiss Meringue Buttercream:
350 g bjelanjka
400 g šećera
500 g maslaca
Priprema:
Bjelanjke i šećer kuhajte na pari do 75 stupnjeva kako bi se pasterizirali. Miksajte samostojećim mikserom da se smjesa očvrsne i potpuno ohladi. Dodajte 500 g maslaca sobne temperature i miksajte dok ne nastane glatki buttercream. Obojite ga po želji.
Slaganje i dekoracija:
Biskvit premažite kremom od pistacija i na sredini napravite udubljenje u koje ćete staviti kremu od šumskog voća. Ponovite postupak slažući biskvite. Tortu ukrasite buttercream premazom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....