FAVORIT DOBRE HRANE

Božićna torta koju radimo već treću godinu zaredom, jednostavna je, a tako efektna. Sretan Božić!

Recept je s nama svojevremeno podijelila Slavica Šagolj, ostavljamo ga u nastavku

Neka jela na blagdanskom stolu ovdje su zbog dugogodišnje tradicije, one koju smo naslijedili od naših roditelja, baka i djedova, a neka zbog tradicija koje smo posljednjih godina stvorili sami. I dok su purica i mlinci, dobra juha s noklicama, kuglof, makovnjača i orahnjača obavezni oduvijek, posljednje tri godine na slatki dio stola stavljamo i ovu predivnu tortu po receptu naše Slavice Šagolj.

Priprema nije previše komplicirana, a torta je jednostavna i okusom pa će vrlo lako zadovoljiti ukus baš svake osobe za stolom. Uvijek je možete nadograditi i dodacima kao što su pasta od lješnjaka ili pistacije, sjeckanim orašastim plodovima ili između biskvita dodati sloj omiljenog džema te je učiniti još primamljivijom. Recept ostavljamo u nastavku, a vama želimo sretne blagdane, puno dobre hrane i veselja. Uživajte!

image
Berislava Picek/Cropix/

Za biskvit će vam trebati:

6 jaja

150 g šećera

2 vanilin šećera

200 ml mlijeka

70 ml suncokretova ulja

300 g glatkog brašna

vrećica i pol praška za pecivo

korica jednog limuna

korica jedne naranče

1 žlica kakaa

Za kremu:

500 ml mlijeka

100 g šećera

4 žumanjka

5 žlica škrobnog brašna

pola mahune vanilije

50 g maslaca

Za bijelu glazuru:

250 g omekšalog maslaca

300 g šećera u prahu

1 žlica ekstrakta od vanilije

Za boriće:

zelena jestiva boja

korneti za sladoled

Priprema:

Na početku odvojite bjelanjke od žumanjaka. Od bjelanjaka napravite čvrst snijeg. Žumanjke pjenasto izmiješajte s obje dvije vrste šećera. Postupno dodajte sve ostale sastojke za biskvit. Na samom kraju ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka. Smjesu podijelite na tri jednaka dijela. U prvu smjesu dodajte koricu limuna, u drugu koricu naranče i u treću kakao. Svaki dio biskvita pecite zasebno u kalupu promjera 17 centimetara. Biskvit pecite oko 20 minuta na temperaturi od 180°C.

Dok se biskvit peče, pripremite kremu. U posudu za kuhanje stavite mlijeko i sadržaj mahune vanilije te lagano zagrijte. Dok se mlijeko zagrijava, pjenjačom umutite žumanjke i šećer. Zatim dodajte škrobno brašno. Dobro umiješajte da ne ostanu grudice. U smjesu žumanjaka, šećera i škrobnog brašna malo po malo ulijevajte mlijeko da se smjesa temperira. Kada ste sve dobro sjedinili, vratite sve u posudu u kojoj se zagrijavalo mlijeko. Kuhajte na laganoj vatri, stalno miješajući pjenjačom dok se smjesa ne zgusne. Kad smjesa zakipi, kuhajte još oko dvije minute da bude što kompaktnija. Posudu uklonite s vatre i umiješajte maslac. Dobro promiješajte. Kremu iz posude u kojoj se kuhala prebacite u staklenu ili keramičku zdjelu. Dok je još ovako vruća, prekrijte ju prozirnom folijom da se ne stvori kožica. Pustite da se dobro ohladi. Prije nanošenja na biskvit promiješajte je električnom miješalicom kako bi bila svilenkasta.

Na pladanj za tortu stavite prvi biskvit pa kremu, zatim drugi biskvit i novi sloj kreme. Završite s trećim biskvitom i laganim slojem kreme. Tortu stavite u hladnjak da se malo stisne dok ne pripremite gornju bijelu glazuru.

U posudu za miksanje stavite maslac i izmiksajte ga. Malo po malo dodajte šećer u prahu. Na početku miksajte najmanjom brzinom da vam se šećer u prahu ne rasipa. Kada dobijete glatku smjesu, dodajte ekstrakt vanilije. Miksajte dok ne dobijete finu kompaktnu smjesu. Premažite tortu sa svih strana. U ostatak smjese dodajte zelenu jestivu boju. Ova smjesa služit će vam za ukrašavanje borova. Njih formirajte od korneta za sladoled. Prerežite ih oštrim nožem popola te ih oblijepite oko torte u željeni niz. Kremu stavite u slastičarsku vrećicu i nastavkom za male cvjetiće ukrasite borove. Tortu stavite u hladnjak prije serviranja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. studeni 2024 17:42