Ako ste se ikad pitali što su karakteristični okusi zagrebačkog kraja a da nisu samo beli žganci, vrbovečka pera, gibanica ili rudarska greblica za koje su mnogi već čuli, upoznat ćemo vas s autohtonim slanim prhkim kolačem, koji se priprema od sastojaka koji su nekad uvijek bili dostupni u gotovo svakom jaskanskom domu. Iako je riječ o izvorno plešivičkom specijalitetu, copanjek se udomaćio u Jastrebarskom, gdje se od domaćih jaja, mliječnih proizvoda, brašna, krupice i povrća iz vlastitog vrta uvijek "nekaj dobroga mućkalo". Ime je ovaj kolač dobio prema riječi "copati" što bi značilo umijesiti vješto i brzo, a kad vidite recept, shvatit ćete i zašto. Možete ga poslužiti za doručak, uz ručak ili večeru, a daleko najbolji je topli.
Sastojci za tijesto:
- 50 dag krušnog brašna
- 1 žlica svinjske masti
- 3 žlice kiselog vrhnja
- 0,5 dl mlijeka
- sol po ukusu
Sastojci za nadjev:
- 50 dag svježeg sira
- nasjeckani peršin (1 svežanj)
- nasjeckani zeleni dio mladog luka, vlasca, koprive ili drugog zelenog povrća
- 3 žlice rastopljenog maslaca
- 2 jaja
- sol po ukusu
- 100 ml domaćeg vrhnja
Priprema:
- Pećnicu ugrijati na 200°C.
- Od navedenih sastojaka zamijesiti tijesto i pustiti ga da odstoji 30 minuta.
- Za to vrijeme napraviti nadjev od sira, nasjeckanog zelenog lisnatog povrća, maslaca i jaja.
- Lim namazati maslacem i posuti oštrim brašnom.
- Razvaljati tijesto u pravokutnik. Polovicu tijesta namazati nadjevom, a drugom polovicom tijesta poklopiti i zaviti krajeve da nadjev ne iscuri.
- Preliti domaćim vrhnjem.
- Peći oko 30-40 minuta na 200°C (dok se ne zarumeni).
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....