Domaća receptura

Brzi prhki kolač jaskanskog kraja za koji možda još niste čuli, a imate sve sastojke kod kuće

Osim što je brzo gotov, ovaj kolač ne zahtijeva puno namirnica, dapače, vrlo vjerojatno ih već sve imate

Ako ste se ikad pitali što su karakteristični okusi zagrebačkog kraja a da nisu samo beli žganci, vrbovečka pera, gibanica ili rudarska greblica za koje su mnogi već čuli, upoznat ćemo vas s autohtonim slanim prhkim kolačem, koji se priprema od sastojaka koji su nekad uvijek bili dostupni u gotovo svakom jaskanskom domu. Iako je riječ o izvorno plešivičkom specijalitetu, copanjek se udomaćio u Jastrebarskom, gdje se od domaćih jaja, mliječnih proizvoda, brašna, krupice i povrća iz vlastitog vrta uvijek "nekaj dobroga mućkalo". Ime je ovaj kolač dobio prema riječi "copati" što bi značilo umijesiti vješto i brzo, a kad vidite recept, shvatit ćete i zašto. Možete ga poslužiti za doručak, uz ručak ili večeru, a daleko najbolji je topli.

Sastojci za tijesto:

  • 50 dag krušnog brašna
  • 1 žlica svinjske masti
  • 3 žlice kiselog vrhnja
  • 0,5 dl mlijeka
  • sol po ukusu

Sastojci za nadjev:

  • 50 dag svježeg sira
  • nasjeckani peršin (1 svežanj)
  • nasjeckani zeleni dio mladog luka, vlasca, koprive ili drugog zelenog povrća
  • 3 žlice rastopljenog maslaca
  • 2 jaja
  • sol po ukusu
  • 100 ml domaćeg vrhnja
image
Privatna Arhiva

Priprema:

  1. Pećnicu ugrijati na 200°C.
  2. Od navedenih sastojaka zamijesiti tijesto i pustiti ga da odstoji 30 minuta.
  3. Za to vrijeme napraviti nadjev od sira, nasjeckanog zelenog lisnatog povrća, maslaca i jaja.
  4. Lim namazati maslacem i posuti oštrim brašnom.
  5. Razvaljati tijesto u pravokutnik. Polovicu tijesta namazati nadjevom, a drugom polovicom tijesta poklopiti i zaviti krajeve da nadjev ne iscuri.
  6. Preliti domaćim vrhnjem.
  7. Peći oko 30-40 minuta na 200°C (dok se ne zarumeni).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. studeni 2024 06:02