ZA POD ZUB

Buča kako je još niste jeli mogla bi postati vaš novi jesenski favorit

Ako volite klasičnu španjolsku tortilju s krumpirom, ova s bučom mogla bi vam se baš svidjeti, posebice u ove jesenske dane

Prošlog vikenda, na tržnici kod moje omiljene prodavačice, pokupovala sam pola klupe bundeva i ovih dana intenzivno se bavim smišljanjem recepata u kojima ću ih sve potrošiti. Uz klasični pire (koji se može dodati i u tijesto, pa čak i u kavu), složenac, pečenu buču s medom i cvijetom soli, došla sam i na ovu, kako sam tada mislila, fantastičnu i tako inovativnu ideju. Napravila sam španjolsku tortilju s bučom (umjesto s krumpirom) i mislila sam da sam otkrila potpuno novu stvar. Onda sam počela istraživati, i u prvoj minuti pronašla recept za tortillu de calabazu, gotovo identično jelo onome koje sam napravila i ja. Nema veze, u Španjolskoj takvu još nisam isprobala, a moja je bila fantastična i jednostavno sam morala podijeliti ovaj recept.

image
Lidija Lončarić

Gotova je nešto brže od klasične tortilje s krumpirom, a slobodno joj dodate i začine prema samo svojem guštu. Plus, ja sam kombinaciji dodala i malo mrkve i celera, čisto da se poigram oblicima, teksturama i okusom, ali vi ih, naravno, možete preskočiti. Svoju tortilju poslužila sam uz salatu od posljednjih ovogodišnjih rajčica (zašto sezona rajčica uopće ikad mora završiti?), ali ako ih kod vas više nema, uvijek možete dodati i nekakvu drugu salatu. Odlična će biti, primjerice, rikola s malo bučina ulja, limunova soka ili octa i bučinih sjemenki. Zasitno, aromatično, fino i baš jesenski. Odlično za doručak, ručak i večeru. Ma, ova tortilja s bučom je sve!

image
Lidija Lončarić/

ŠPANJOLSKA TORTILJA S BUČOM

Trebat će vam:
1 manja ili pola srednje buče prema izboru
1 srednja mrkva (prema želji)
1 manji komadić celera (prema želji)
4 jaja
Malo timijana
Prstohvat dimljene crvene paprike
sol i papar
ulje

Dodatno:
salata prema želji
tostirane, usitnjene bučine sjemenke

Priprema:

Povrće narežite na tanke ploške, najbolje je koristiti mandolinu. Ubacite ga u tavu u kojem ste zagrijali malo ulja i pecite dok malo ne omekša. Povremeno protresite. Kada je povrće do pola obrađeno, u posudici umutite jaja, začinite ih soli i paprom, dodajte prstohvat dimljene paprike i timijan, sve dobro promiješajte i prelijte preko jaja. Promiješajte i pecite 10-ak minuta, poklopite kako bi se i s gornje strane stvorila korica pa pomoću tanjura preokrenite i pecite i s druge strane. Kada s obje strane dobijete lijepu koricu, prebacite na tanjur. Dodajte salatu prema želji i pospite tostiranim slanim bučinim sjemenkama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. listopad 2024 09:46