Težina pripreme: jako lagano
Vrijeme pripreme: 5 min
Broj osoba: 4 – 6
Sastojci
- 1,5 kg bundeve
- 2 prstohvata soli
- 500 g šećera
- 5 žlica meda
- 2 žličice naribanog svježeg đumbira
- 1 žličica cimeta
- 6 neprskanih naranči
Priprema
1. korak
Bundevu očistite pa meso narežite na kockice i stavite ga u zdjelu. Kuhajte sa solju dok ne omekša. Kad je kuhana, ocijedite smjesu. Potom je stavite u blender ili je usitnite u kašu sa štapnim mikserom. U smjesu dodajte šećer, med i naribani đumbir. Dobro promiješajte i ostavite stajati preko noći.
2. korak
Drugi dan operite naranče, od jedne naribajte koricu, ogulite je, očistite meso od bijelih dijelova i narežite ga na lijepe kriškice. Od ostalih naranči iscijedite sok. Dodajte sok u smjesu od bundeve i kuhajte desetak minuta. Dodajte kriškice naranče pa dalje kuhajte do željene gustoće. Pekmez punite u vruće staklenke sterilizirane u pećnici i dobro zatvorite. Potom ih dodatno pasterizirajte u pećnici na 80 °C otprilike dvadesetak minuta.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....