Težina pripreme: teško
Vrijeme pripreme: 140 min
Broj osoba: 2-4
Sastojci
- 3 kg carskog mesa s kožom u komadu
- 7 naranči
- 1 dcl maslinova ulja
- 1 glavica češnjaka
- grančica svježeg timijana
- grančica ružmarina
- krupna sol, svježi mljeveni papar
- 0,5 l bijelog vina
- za umak:
- 10 zvjezdastih anisa
- 500 ml soka svježe cijeđene naranče
- 150 ml aceta
- 150 ml meda
Priprema
1. korak
Ovo je božićni recept londonskog Izraelca Yotama Ottolenghija, chefa koji se proslavio fantastičnim slasticama i obožavanjem povrća. Ali ovaj put se pozabavio mesom. I to carskim. Potrbušnica je najjeftiniji komad mesa koji pečenjem dobiva onaj fantastični omjer hrskave korice i masnoće iznutra. Uz začine i voće, zaista carski obrok.
2. korak
Zarežite kožu mesa da dobijete uzorak kockica. Nožem zgnježite režnjeve češnjaka pa ubacite u blender. Dodajte ulje i svježe začine pa kratko smiksajte u grubu pastu. Njome temeljito namažite meso, posebno s donje strane. Pospite krupnom solju i popaprite.
3. korak
Na dno lima poslažite naranče narezane na polovice (pulpom prema gore). Meso stavite odozgo, na naranče. Neke će naranče ostati sa strane, to nije problem. Stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva na sat vremena. Koža će potamnjeti i postati hrskava, a naranče će se zapeći.
4. korak
Nakon sat vremena podlijte vinom (ali ne zalivajte kožu) i smanjite tempereturu na 160. Pecite još sat vremena. Ako vam je koža previše potamnila, prekrijte je aluminijskom folijom. Tada smanjite temperaturu na 110 i pecite zadnjih sat vremena bez folije. Meso servirajte preliveno s malo umaka od pečenja.
5. korak
Sa strane dodajte reducirani umak od naranče i anisa. Pomiješajte sve sastojke u manjem loncu i krčkajte na laganoj vatri oko sat vremena, dok se ne reducira na trećinu količine i prilično zgusne.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....