Carsko meso s narančama

Težina pripreme: teško

Vrijeme pripreme: 140 min

Broj osoba: 2-4

Sastojci

  • 3 kg carskog mesa s kožom u komadu
  • 7 naranči
  • 1 dcl maslinova ulja
  • 1 glavica češnjaka
  • grančica svježeg timijana
  • grančica ružmarina
  • krupna sol, svježi mljeveni papar
  • 0,5 l bijelog vina
  • za umak:
  • 10 zvjezdastih anisa
  • 500 ml soka svježe cijeđene naranče
  • 150 ml aceta
  • 150 ml meda

Priprema

1. korak

Ovo je božićni recept londonskog Izraelca Yotama Ottolenghija, chefa koji se proslavio fantastičnim slasticama i obožavanjem povrća. Ali ovaj put se pozabavio mesom. I to carskim. Potrbušnica je najjeftiniji komad mesa koji pečenjem dobiva onaj fantastični omjer hrskave korice i masnoće iznutra. Uz začine i voće, zaista carski obrok.

2. korak

Zarežite kožu mesa da dobijete uzorak kockica. Nožem zgnježite režnjeve češnjaka pa ubacite u blender. Dodajte ulje i svježe začine pa kratko smiksajte u grubu pastu. Njome temeljito namažite meso, posebno s donje strane. Pospite krupnom solju i popaprite.

3. korak

Na dno lima poslažite naranče narezane na polovice (pulpom prema gore). Meso stavite odozgo, na naranče. Neke će naranče ostati sa strane, to nije problem. Stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva na sat vremena. Koža će potamnjeti i postati hrskava, a naranče će se zapeći.

4. korak

Nakon sat vremena podlijte vinom (ali ne zalivajte kožu) i smanjite tempereturu na 160. Pecite još sat vremena. Ako vam je koža previše potamnila, prekrijte je aluminijskom folijom. Tada smanjite temperaturu na 110 i pecite zadnjih sat vremena bez folije. Meso servirajte preliveno s malo umaka od pečenja.

5. korak

Sa strane dodajte reducirani umak od naranče i anisa. Pomiješajte sve sastojke u manjem loncu i krčkajte na laganoj vatri oko sat vremena, dok se ne reducira na trećinu količine i prilično zgusne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. prosinac 2024 19:42