BOŽIĆNA TRADICIJA

Česnica se peče u 2 ujutro, tko zagrabi komad s novčićem bit će bogat, Bandić je uvijek pogodio

 Marko Miscevic/Cropix
Gospođa Anđa Gostimir ispekla nam je tradicionalnu pogaču i podijelila recept s čitateljima Dobre hrane

Anđa Gostimir, rodom iz jednog slavonskog sela pored Daruvara, umirovljenica je iz kuharske struke. Vjernica je pravoslavne vjere i Božić uvijek dočekuje onako kako ga oduvijek pamti, njegujući tradicionalne običaje svojih predaka. Jedan od simbola Božića u dijelu Crkve koja ga slavi prema Julijanskom kalendaru, 7. siječnja, jest česnica, pogača koju okupljeni članovi obitelji i prijatelji vjernici dijele na samom početku božićnog ručka.

image
Marko Miscevic/Cropix

- To je ključan moment našeg Božića - kaže Anđa Gostimir. - Porodica koja se okupila oko stola na tom svečanom božićnom ručku ustaje, svi se ste, moli se Očenaš i svatko jednom rukom s donje strane drži česnicu koja se za vrijeme molitve vrti u krug. Kad molitva završi, svatko od prisutnih otkida česnicu tamo gdje mu se ruka zatekla. Takav je običaj, tako su mene moji naučili - objašnjava gospođa Gostimir. Zatim slijedi neka vrsta božićne lutrije: netko će od prisutnih u svom dijelu česnice naći novčić - u bogatijim obiteljima nekoć je, a možda je ponegdje i danas, to bio dukat. Onaj tko ga pronađe u svojem dijelu česnice u idućoj će godini imati novaca; netko će pak naći jezgru oraha za zdravlje, netko zrno kukuruza ili pšenice za godinu u kojoj neće oskudijevati hranom, grožđicu da mu godina bude slatka, komadić grančice od badnjaka za zdravlje - sve redom simbole koji bio trebali sugerirati da ih uz Božju pomoć u idućoj godini očekuju zemaljska blagostanja: novac, sreća, rodnost, dobro zdravlje... Ali ne nađu uvijek baš svi neko od tih pet, šest obilježja.

Česnica se obično mijesi i peče jako rano, već oko 2 ili 3 sata u noći, jer se u očekivanju Božića zapravo još nije ni išlo na počinak. A sve kako se na božićno jutro, jer nije red, ne bi trebalo ništa raditi. Ipak, neće je se poslužiti za doručak nego za svečani božićni ručak, u krugu obitelji i najbližih, kako je opisano.

- Česnica će se iznijeti tek za ručak. Inače, naš je običaj da se badnjački stol od prethodne večere ostavi kakav je, ništa se ne skida. Eventualno se samo uklone neke stvari kako bi bilo mjesta za sve što je pripremljeno za Božić. Ništa se ne čisti, ne smije se ništa spremati po kući ta dva dana.

Izgledaju li sve česnice poput Anđine? - Sigurno ne, ovo je neka moja, modernizirana verzija, ali se uvelike oslanja na ono kako su mene naučili. Postoje jednostavnije, ali sigurno i kompliciranije verzije. Ali ja se uvijek potrudim oko ukrašavanja česnice simbolima moje vjere. Anđa Gostimir četrdeset je godina radila kao poslovođa Kraševog restorana na zagrebačkim Ravnicama, od 1984. do 2013. Svoju je česnicu pekla i za božićne prijeme Srpskog narodnog vijeća u zagrebačkom Hotelu Sheraton 2019. i 2020. godine. Već 2021. božićnog prijema nije bilo zbog korone. Kako to da se baš ona toga prihvatila?

- Pa znali su da ja to znam, ali valjda još i više to da hoću, da nikad ne odbijem kad me pitaju - skromno kaže. - Jer ja sam vjernica, ako bilo gdje mogu pomoći, neću odbiti. Zanimljivo je kako je tadašnji gradonačelnik, pokojni Milan Bandić, koji je uvijek obavezno pribivao božićnom slavlju pravoslavnih, svaki put u Sheratonu kad se dijelila česnica Anđe Gostimir uspio otrgnuti upravo komad česnice u kojoj je bio novčić.

image
Marko Miscevic/Cropix

ANĐINA ČESNICA

  • 650 g glatkog brašna tip 400
  • 2 jaja
  • 2,5 dl mlijeka
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • 3 žlice ulja
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica šećera
  • 8 g suhog kvasca
  • maslac ili margarin

Umijesite tijesto od svih sastojaka i ostavite ga pokriveno krpom da se diže, oko sat vremena, ovisno o toplini prostorije. Kad se digne, podijelite ga u pet većih i 10 manjih loptica. Pripremite tepsiju u kojoj ćete peći česnicu i obložite je papirom za pečenje. Veće loptice tijesta razvaljajte na veličinu tanjura pa slažite jednu na drugu, sloj po sloj, mažući ih odozgo rastopljenim maslacem, osim najgornje. Tako složeno tijesto zarežite na osam dijelova - pazite da ne razrežete do kraja, neka ostane oko 1,5 cm pri dnu spojenog tijesta da se drži skupa. Zatim svaki taj dio, trokut po trokut, sloj po sloj odmotavate iz sredine prema vanjskom rubu i podvijete ga, tako da se svaki sloj lijepo vidi. Sredina vam je, dakle, ostala prazna, a izvana ste formirali vijenac, koji položite u tepsiju na papir za pečenje. Sljedećih osam manjih loptica zatim također razvaljate u malo manje krugove, do polovice ih namažete rastopljenim maslacem, a drugu polovicu zarežite više puta u širini jednog centimetra prema vanjskom rubu, ali opet ne do kraja. Na dio koji nije zarezan stavite novčić - koji ste prokuhali, očistili sodom bikarbonom, alkoholom, a ja sam ovaj i zamotala u alufoliju - ili orah, grožđicu, što već ide unutra, pa tijesto motate od cijelog prema narezanom dijelu. Dobit ćete osam kifli, od kojih neke u sebi nose simbole dobre godine koja je pred vama. Zatim ih slažete oko prije pripremljenog vijenca. Preostale su vam još dvije loptice tijesta - od jedno formirate kuglu koju stavite u sredinu vijenca, a drugu razvaljate pa od nje napravite ukrase, listiće ili slično. Sve se to ostavi petnaestak minuta da malo naraste, pa se premaže razmućenim jajem s malo ulja. Sad kad je sve spremno možete napraviti dodatne ukrase: to ne rade svi, ali ja sam zamiješala tijesto od 2/3 brašna, 1/3 gustina, vode i malo soli. Pustila sam da se tijesto malo odmori, pa ga razvaljala tanko i od njega napravila ukrasne ružice, krst, ja sam napravila i četiri pečata koji označavaju Gospoda Isusa Hrista. Česnicu zatim stavite peći u pečnicu zagrijanu na 200 stupnjeva, nakon 15 minuta smanjite na 180 stupnjeva i špečete do kraja, ukupno oko 40 minuta, ovisno naravno o veličini, odnosno debljini tijesta. Pečenu česnicu izvadite iz pećnice i pokrijete krpom da se hladi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. studeni 2024 01:06