Težina pripreme: jako lagano
Vrijeme pripreme: 180 min
Broj osoba: 4 – 6
Sastojci
- Podloga:
- 250 g digestive keksa
- 125 g maslaca
- Za kremu:
- 500 g krem sira
- 125 g šećera
- 70 g vode
- 30 g soka od limuna
- 300 g slatkog vrhnja
- 75 g kandirani đumbir
- Za žele:
- 1,5 kg grejpa
- 150 g soka od grejpa
- 75 g vode
- 75 g šećera
- 5 g želatine
Priprema
1. korak
Kekse samljeti, a maslac otopiti. Pomiješati otopljeni maslac sa samljevenim keksima i utisnuti u dno kalupa promjera 22 cm. Ispeći 10 minuta na 170°C. Izvaditi iz pećnice i ostaviti da se podloga ohladi.
2. korak
Za kremu:
Krem sir pjenasto izraditi. U lonac staviti vodu, sok limuna i šećer i kuhati dok ne uzavre. Skinuti s vatre i umiješati prethodno namočenu želatinu. Ostaviti da se malo prohladi. Postupno umiješati smjesu vode, soka i želatine u izrađeni krem sir. Kada smjesa postane jednolična, u nju umiješati lagano tučeno slatko vrhnje i 75 g kandiranog đumbira. Odmah sve izliti preko ohlađene podloge i staviti na hladno da se stisne.
3. korak
1,5 kg grejpa filetirati (izrezati kriške bez kožica) i složiti preko stisnute kreme. Sok, vodu i šećer zagrijati do vrenja, maknuti s vatre i umiješati prethodno namočenu želatinu. Ohladiti na ledenoj kupki i izliti preko voća. Ostaviti da se stisne.
4. korak
Ledena kupka je hladna voda pomiješana s nekoliko kockica leda. U nju se uroni posuda sa vrućom mješavinom i tako se ravnomjerno hladi. Kada nešto hladimo na ledenoj kupki, potrebno je stalno miješati.
Tip*: Želatinu treba uvijek namočiti u hladnoj vodi. Može se koristiti jednaka količina u gramima želatine u listićima ili želatine u prahu. Ako koristite listiće, nakon što se želatina rehidrira (opusti), treba je iscijediti i onda koristiti. Želatinu u prahu treba namočiti u 4 puta više hladne vode od njene težine. Ona će svu vodu upiti, te je ne treba cijediti.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....