Tope se u ustima

Chef Kočiš ugostio nas je u rodnom selu, a njegova sestra ispekla salenjake za koje smo odmah tražili recept

Postoje te neke slastice koje ne može zamijeniti baš nijedna nova... Ova tradicionalna slavonska, vjerujemo da će se mnogi složiti, jedna je od njih!

Naša kolegica Teddea Senjanović za novi je broj magazina Dobra hrana, koji je u prodaji od 12. prosinca, posjetila Donje Meljane i roditeljsku kuću chefa Gorana Kočiša, koji je široj javnosti postao poznat kao član žirija ovogodišnje sezone MasterChefa, gdje je sudjelovala na tradicionalnom slavonskom kolinju. A kako takav običaj ne može proći bez kuhanja, osim što je pratila borbu muškog dijela obitelji Kočiš s velikim komadima mesa, tu i tamo uspjela se "uvući" i na toplo, u kuću, gdje je ženski dio obitelji pripremao pravu gozbu.

image

Gorana Kočiš

Marin Franov/Cropix

I dok su se muškarci bavili tranširanjem svinja, a pečenje čvaraka bilo u zadnjoj fazi, članice obitelji već su pripremale ručak. Na stolu su još bili ostaci doručka - jetrica, langošice i kobasice, dok se tik do njih dizalo tijesto za salenjake. Kuhala se već i kisela čorba za koju ćemo vam nekom drugom prilikom također otkriti recept. Bila su tu i rebrica i ostali komadi mesa koji će se odmah peći i pripremiti za ručak uz pire-krumpir i domaću kiselinu - paprike, krastavce... I dok je našoj Teddei pogled bježao s jednog na drugo jelo, u kuhinji ju je, kao da se nije probudila ranom zorom, nasmješeno promatrala Goranova sestra Gorana Kočiš, slastičarka koja je staž skupljala u Pelegriniju u Šibeniku i zagrebačkom Noelu.

Baš kao i njezin brat, Gorana od djetinjstva sudjeluje u obiteljskom kolinju, a izradu tradicionalnog deserta - salenjaka ima u malom prstu. U nastavku vam ostavljamo njezin recept, a cijelo iskustvo kolinja kod Kočiševih čitajte u novom broju magazina Dobra hrana uz koji smo svim čitateljima pripremili i dar.

SALENJACI

Recept Gorane Kočiš

image
Marin Franov/Cropix

Trebat će vam:
500 g mlijeka
100 g mineralne
3 jušne žlice šećera
40 g svježeg kvasca
1 prašak za pecivo
1000 g glatkog brašna
1 čajna žličica soli
1 cijelo jaje
1 žumance
500 g svinjskog sala
domaći pekmez od šljiva

Priprema:

Za početak je vrlo važno da svi sastojci budu sobne temperature. Kada su sastojci spremni, zagrijte mlijeko i dodajte kvasac i šećer pa pustite nekoliko minuta da se kvasac aktivira.

image
Marin Franov/Cropix
image
Marin Franov/Cropix

U aktivirani kvasac dodajte ostale sastojke te zamijesite u glatku masu i ostavite dizati dok se ne udvostruči. Udvostručeno tijesto razvaljajte na 2 cm debljine.

image
Marin Franov/Cropix
image
Marin Franov/Cropix

Svinjsko salo u tankom sloju rasporedite po tijestu i preklopite. Tijesto treba preklapati više puta kako bi se salo formiralo u slojeve (laminirati) pa ostavite da odmori 20-ak minuta, nakon čega ponovno razvaljajte na debljinu od jednog centimetra te razrežite, punite pekmezom od šljiva i oblikujte salenjake.

image
Marin Franov/Cropix
image
Marin Franov/Cropix

Složite na papir za pečenje, pustite da odmori još 20 minuta i pecite na 200 °C oko 12 minuta.

KAKO MOTATI SALENJAKE, MOŽETE POGLEDATI OVDJE.

TRIKOVI GORANE KOČIŠ

“Baza tijesta mora stajati dok se ne udvostruči, ali to su sve smjernice, jer sve već radim po osjećaju. Niti je mlijeko uvijek iste temperature, niti prostor, a na to treba obratiti pažnju”, govori nam iskusna slastičarka. Klasična tehnika laminiranja nije ona na koju se možete osloniti u ovom slučaju: “Kada se tijesto digne, stavlja se svježe salo na polovicu tijesta - prebaci pa razvalja”, otkrila je našoj Teddei.

image

Dobra hrana, ZIMA 2024.

Fotografija: Berislava Picek/Cropix; Dizajn naslovnice: Vesna Veselić

Ne propustite, na kioske je stigao novi broj magazina Dobra hrana! Tema je šećer, jedina logična za ovo doba, i broj je prepun fantastičnih priča. Petra Jelenić donosi nam deserte koji su joj na ovaj ili onaj način obilježili karijeru, u ovom broju imamo čak i jednog doktora, pišemo o slovenskoj vaniliji, omiljenim keksima naših slastičara, istražili smo sve o karamelu, a ispekli smo i dvije važne torte, kuhali s tartufima, bili na kolinju i još puno, puno toga!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. prosinac 2024 12:19