Naša kolegica Teddea Senjanović za novi je broj magazina Dobra hrana, koji je u prodaji od 12. prosinca, posjetila Donje Meljane i roditeljsku kuću chefa Gorana Kočiša, koji je široj javnosti postao poznat kao član žirija ovogodišnje sezone MasterChefa, gdje je sudjelovala na tradicionalnom slavonskom kolinju. A kako takav običaj ne može proći bez kuhanja, osim što je pratila borbu muškog dijela obitelji Kočiš s velikim komadima mesa, tu i tamo uspjela se "uvući" i na toplo, u kuću, gdje je ženski dio obitelji pripremao pravu gozbu.
I dok su se muškarci bavili tranširanjem svinja, a pečenje čvaraka bilo u zadnjoj fazi, članice obitelji već su pripremale ručak. Na stolu su još bili ostaci doručka - jetrica, langošice i kobasice, dok se tik do njih dizalo tijesto za salenjake. Kuhala se već i kisela čorba za koju ćemo vam nekom drugom prilikom također otkriti recept. Bila su tu i rebrica i ostali komadi mesa koji će se odmah peći i pripremiti za ručak uz pire-krumpir i domaću kiselinu - paprike, krastavce... I dok je našoj Teddei pogled bježao s jednog na drugo jelo, u kuhinji ju je, kao da se nije probudila ranom zorom, nasmješeno promatrala Goranova sestra Gorana Kočiš, slastičarka koja je staž skupljala u Pelegriniju u Šibeniku i zagrebačkom Noelu.
Baš kao i njezin brat, Gorana od djetinjstva sudjeluje u obiteljskom kolinju, a izradu tradicionalnog deserta - salenjaka ima u malom prstu. U nastavku vam ostavljamo njezin recept, a cijelo iskustvo kolinja kod Kočiševih čitajte u novom broju magazina Dobra hrana uz koji smo svim čitateljima pripremili i dar.
SALENJACI
Recept Gorane Kočiš
Trebat će vam:
500 g mlijeka
100 g mineralne
3 jušne žlice šećera
40 g svježeg kvasca
1 prašak za pecivo
1000 g glatkog brašna
1 čajna žličica soli
1 cijelo jaje
1 žumance
500 g svinjskog sala
domaći pekmez od šljiva
Priprema:
Za početak je vrlo važno da svi sastojci budu sobne temperature. Kada su sastojci spremni, zagrijte mlijeko i dodajte kvasac i šećer pa pustite nekoliko minuta da se kvasac aktivira.
U aktivirani kvasac dodajte ostale sastojke te zamijesite u glatku masu i ostavite dizati dok se ne udvostruči. Udvostručeno tijesto razvaljajte na 2 cm debljine.
Svinjsko salo u tankom sloju rasporedite po tijestu i preklopite. Tijesto treba preklapati više puta kako bi se salo formiralo u slojeve (laminirati) pa ostavite da odmori 20-ak minuta, nakon čega ponovno razvaljajte na debljinu od jednog centimetra te razrežite, punite pekmezom od šljiva i oblikujte salenjake.
Složite na papir za pečenje, pustite da odmori još 20 minuta i pecite na 200 °C oko 12 minuta.
KAKO MOTATI SALENJAKE, MOŽETE POGLEDATI OVDJE.
Ne propustite, na kioske je stigao novi broj magazina Dobra hrana! Tema je šećer, jedina logična za ovo doba, i broj je prepun fantastičnih priča. Petra Jelenić donosi nam deserte koji su joj na ovaj ili onaj način obilježili karijeru, u ovom broju imamo čak i jednog doktora, pišemo o slovenskoj vaniliji, omiljenim keksima naših slastičara, istražili smo sve o karamelu, a ispekli smo i dvije važne torte, kuhali s tartufima, bili na kolinju i još puno, puno toga!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....