OVO ŽELIMO PROBATI

Chef Marin Pleše otkrio nam je recept za pastirski kunpir i fažol na njegov način

 Borut BrozoviĆ (studio B)/
Bakalaj i panada na glagoljaški način, jen lip rižot i pastirski kunpir i fažol recepti su iz knjižice Branka Fučića koje je Pleše reinterpretirao koristeći nova znanja

Za 4 osobe

Za kunpir i fažol:

500 g očišćenog krumpira

150 g kuhanog šarenog graha

50 g kiseljene kapulice

25 g kiseljenog motara

30 g maslinovog ulja

15 g vinske kvasine

5 zrna češnjaka

5 lista lovora

300 g svinjske masti

10 listova kadulje

1 žlica papra u zrnu

1 žlica sjemenki komorača

Za pesto:

100 g divlje rukole

30 g badema

20 g maslinovog ulja

1 limun sok i korica

50 g tvrdog kravljeg sira

sol

Priprema:

Krumpir narežite na kockice. Otopite svinjsku mast u loncu koji možete ubaciti u pećnicu te u njega ubacite sol, papar u zrnu, komorač, kadulju, ružmarin, češnjak, lovor. Upalite pećnicu na 150 stupnjeva te ubacite krumpir uronjen u svinjskoj masnoći unutra. Lagano konfitirajte krumpir dok ne omekša. Krumpir procijedite, a masnoću sačuvajte. U njoj možete kasnije peći krumpire, frigate jaja, začiniti s njom pečene paprika ili svježi sir. Krumpir pomiješajte s kuhanim fažolom te ga začinite s maslinovim ulje, kvasinom, te sjeckanim kiselim motarom i kiseljenom kapulicom. Ostavite preko noći u hladnjaku. Sljedeći dan dodajte po potrebi još maslinovog ulja i kvasine. Za pesto od rukole je postupak kao za pesto Genovese. Možete koristiti mužar ili ubaciti sve u multipraktik i smiksati. Pesto stavite u slastičarsku vrećicu da bude spremno za serviranje.

Serviranje:

Na tanjur stavite žlicu salate. Stisnite par točki pesta po salati te na vrh poslažite par listova divlje rukole, kiseljene kapulice te listove divljeg komorača. Sve zalijte s još malo maslinovog ulja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 13:47