RECEPT SAVICE ŠAGOLJ

ČOKOLADNI KOLAČ S NOGU: Pripremite Slavičine slatke ruže od lisnatog tijesta!

 Marko Miscevic / CROPIX
 

Za brzo lisnato tijesto:

600 g glatkog brašna
100 g maslaca sobne temperature
prstohvat soli
još dodatnih 200 g smrznutog maslaca

Za nadjev:

200 g čokolade za kuhanje
2 žlice pekmeza od marelica
1 žličica ekstrakta od vanilije

Za premazivanje:

1 jaje

Zagreb, 270120
Editorijal Kolaci od cokolade koji je za dobru hranu spremila Slavica Sagolj.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miscevic / CROPIX

Miješajte brašno, maslac i sol. Dodajte par žlica vode da biste lakše formirali glatko tijesto. Tijesto razvaljajte u oblik pravokutnika. Na njega naribajte 200 g smrznutog maslaca. Presavijte tijesto te ga valjkom spojite. Postupak ponovite dva puta. Tijesto stavite u prozirnu foliju i u hladnjak na pola sata. Potom ga izvadite, malo razvaljate i preklopite. Ponovite postupak još jednom nakon pola sata. Nakon što je tijesto malo odstajalo, razvaljajte ga u pravokutnik te premažite kremom od čokolade. Za kremu čokoladu otopite na pari, maknite s izvora topline, dodajte pekmez i aromu vanilije te dobro izmiješajte. Tijesto zarolajte, režite na komade dužine 10 centimetara te okomito slažite u okruglu posudu za pečenje koju ste obložili papirom za pečenje. Pecite 30 do 35 minuta na 180 ˚C. Pri kraju pečenja izvadite kolač iz pećnice i premažite ga razmućenim jajetom. Vratite u pećnicu i ispecite do kraja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. studeni 2024 01:15