SLATKI RECEPT

Crepe suzette (fine palačinke u umaku od naranče)

 Privatna arhiva
Recept kulinarskog studija Kuhaona

Težina pripreme: jako lagano
Vrijeme pripreme: 120 min
Broj osoba: 4

Sastojci

  • Za palačinke:
  • 120 g glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • 2 jaja
  • 200 ml mlijeka
  • 50 ml vode
  • 50 g maslac
  • 1 srednja naranča, samo naribana korica
  • 1 žlica šećera
  • Za umak:
  • 350 ml soka od naranče (3-4 srednje naranče)
  • 1 srednja naranča, samo naribana korica
  • 1 manji limun, naribana korica i sok
  • 1 žlica šećera
  • 3 žlice maraskina
  • 50 g maslaca
  • 2 žlice brandyja za flambiranje

Privatna arhiva

Priprema

1. korak
Prosijte brašno i sol. Napravite sredinu u brašnu i dodajte jaja. Miješajte pjenjačom uz postupno dodavanje mlijeka s vodom dok ne dobijete kremastu strukturu. Zatim u manjoj posudi otopite 50 g maslaca. Dvije žlice maslaca umiješajte u tijesto, a ostatak ostavite sa strane na toplom za podmazivanje tave prilikom pečenja. Na kraju umiješajte narančinu koricu i šećer.

2. korak
Zagrijte tavu. Ove palačinke moraju biti jako tanke pa ulijte pola manje zaimače i brzo nakon ulijevanja na sredini tave, okretanjem tave, rasporedite tijesto. Kratko popecite i okrenite drugu stranu da se ispeče.

3. korak
Za umak, pomiješajte sve sastojke osim maslaca. Rastopite maslac u tavi, prelijte umak i ostavite ga da se zagrije na laganoj vatri. Zatim stavljajte jednu po jednu palačinku u tavu, pustite da se zagriju, pa ih onda preklapajte na pola i onda opet na pola kako biste dobili izgled trokuta. Napravljene palačinke stavljajte prema rubu tave, a zatim tako slažite i preostale palačinke. Možete na pola preklapanja palačinke prebaciti na pladanj.

4. korak
Prije posluživanja palačinke možete flambirati. Brandy zagrijte u zaimači i zapalite plamen, a onda ga prelijte preko posluženih palačinki.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. prosinac 2024 18:00