ZA RUČAK

CRNE TRUBE NA TANJURU: Brza savijača s crnim trubama

 Berislava Picek / Hanza Media
Mrke, crne pa i mrtvačke trube, trubice ili trubače nazivi su za jednu vrstu gljiva koju iskusni gljivari i gurmani cijene zbog njezine iznimne aromatičnosti.

Trebat će vam:

400 g crnih trubica
500 g krumpira
2 ljutike ili 1 luk
8 kora za savijače
sol
papar
kiselo vrhnje
maslac
ulje

Zagreb, 251017.
Jela s crnim trubama: savijaca, gulas, mamaz i juha. Jela je pripremila Mateja Domitrovic.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Krumpir oguliti, nasjeckati na kockice i staviti kuhati. Na maslacu popeći luk pa dodati prethodno očišćene i nasjeckane crne trubice. Uliti malo vode ako je potrebno i prodinstati ih. Kada su gljive gotove, dodati ocijeđeni kuhani krumpir, posoliti, popapriti i promiješati da se sve lijepo spoji. Uzeti po dvije kore i gornju na koju ćete rasporediti nadjev premazati mješavinom vode i ulja. Staviti nadjev samo na jednu stranu pa zarolati savijaču i staviti je u pleh za pečenje. Ponoviti postupak s ostatkom tijesta i smjese. Savijače premažite kiselim vrhnjem i zapecite na 180 stupnjeva oko 30-40 minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. prosinac 2024 10:57