ZA RUČAK

CRNE TRUBE NA TANJURU: Juha od bundeve sa suhim trubama i vrganjima

 CROPIX
Mrke, crne pa i mrtvačke trube, trubice ili trubače nazivi su za jednu vrstu gljiva koju iskusni gljivari i gurmani cijene zbog njezine iznimne aromatičnosti.

Trebat će vam:

1 hokaido ili muškatna bundeva
1 ljubičasti luk
2 češnja češnjaka
1 žličica mljevenog đumbira
malo muškatnog oraščića
3-4 listića kadulje
suhe trubice i suhi vrganji
sol
papar
kokosovo ulje

Zagreb, 251017.
Jela s crnim trubama: savijaca, gulas, mamaz i juha. Jela je pripremila Mateja Domitrovic.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
CROPIX

Bundevi odstranite koru i narežite je na kockice koje rasporedite na papir za pečenje na pleh. Posolite ih i pokapajte maslinovim uljem i stavite peći na 200 stupnjeva. U loncu na kokosovu ulju zažutite luk pa dodajte pečenu bundevu, kadulju, češnjak i ulijte vode da prekrije sve sastojke. Kuhajte 10-ak minuta pa izblendajte ili izradite juhu štapnim mikserom. Vratite juhu na vatru i dodajte prethodno namočene crne trubice (nasjeckajte ih na sitnije ako su gljive u većim komadima) i vrganje. Dodajte đumbir, muškatni oraščić, sol i papar. Gustoću juhe regulirajte vodom i prilagodite vlastitom ukusu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. prosinac 2024 13:49