DOBRA STARA PEKA

Dalmatinska peka Hrvoja Zirojevića

Teletina i janjetina ispod peke.
 Tom Dubravec / Hanza Media
Neodoljiva!

Hrvoje upozorava kako je važno meso i povrće za peku ne sjeći na sasvim male komade kako bismo bolje mogli kontrolirati peku, također napominje kako je domaća svinjska mast neizbježna, da se krumpiri i povrće stavljaju na meso, zajedno s kupusom koji se u Dalmaciji vrlo često stavlja u jela pod pekom.

Trebat će vam:

1 teleća potrbušina
janjeći vrat
janjeća plećka
dio janjećeg buta i rebara
svježa paprika
rajčice
svježi peršin
mrkva
luk
krumpir
panceta
ružmarin
bijelo vino
kiseli kupus

SPECIJAL_JL_Dobra Hrana
Trilj, 041216
Kuhari Hrvoje Zirojevic i Braco Sanjin pripremaju tradicionalni dalmatinski blagdanski rucak na imanju Krolo u mjestu Strmen Dolac kod Trilja. Na fotografiji: gotova teletina i janjetina ispod peke s povrcem i kiselim kupusom
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / Hanza Media
Teletina i janjetina ispod peke.

Priprema:

Meso izrežite na otprilike jednake komade, posolite ga i popaprite. Stavite ga u protvan koji ste prethodno namastili s domaćom masti. Pancetu izrežite na ploške i poredajte ju po mesu. Krumpir i povrće također izrežite na komade otprilike jednake veličine te sve posolite i popaprite. Na meso stavite krumpir te zatim dodajte povrće. Dodajte peršin i ružmarin također. Sve podlijte s bijelim vinom. Na vrh peke žlicom stavite par ''kupica'' svinjske masti. Stavite peći pod peku te negdje na sredini pečenja izlijte višak tekućine. Ponovno vratite pod peku

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. studeni 2024 06:30