ZABORAVLJENI KLASIK

Danas kuhamo omiljeno proljetno varivo s graškom, piletinom i noklicama

 Lauripatterson
Povrtnoj kombinaciji možete dodati i mesnu komponentu poput, primjerice, piletine ili kockica svinjetine

Trebat će vam:

300 g mladog graška

300 g mrkve

400 g piletine otkoštene

1 glavica luka

2 dcl pasirane rajčice

sol i ostali začini po želji

Za noklice:

1 jaje

100 g brašna

sol

prstohvat praška za pecivo

1 žlica suncokretovog ulja

Priprema

Piletinu najprije narežite na manje komadiće pa je pirjajte na vrućem ulju. Luk očistite i nasjeckajte. Kada se piletina zapekla sa svih strana, izvadite je iz posude, po potrebi dodajte još žlicu ili dvije ulja i pirjajte luk dok ne postane staklast. Dodajte i mrkvu, pustite da se kratko pirja, ubacite češnjak, a zatim i pasiranu rajčicu. Vratite piletinu. Pustite da se krčka pa dodajte vodu ili temeljac. Kad proključa, kuhajte još 15-20 min kako bi mrkva omekšala, a zadnjih desetak minuta ubacite i grašak. Stavite po želji soli i drugih začina (peršin, žličica šećera). Za vrijeme kuhanja, umutite noklice. U zdjelicu razbiti jedno jaje, dobro ga razmutite, dodajte ulje, sol, brašno i prašak za pecivo. Smjesa se treba teško odvajati od žlice. Malu žličicu umočite u vruću vodu, a potom grabite smjesu za noklice i ukuhajte u varivo. Kada noklice isplivaju na površinu, varivo je gotovo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 15:46