Čitajući vijesti, na Independentu smo naletjeli na recept za kolač koji nas je privukao na prvu. Riječ je slatkom banana kruhu koji obožavamo, ali ovog puta u varijanti za odrasle, s dodatkom ruma i tahinija. Za recept je zaslužna Benjamina Ebuehi, inače kolumnistica i autorica "A Good Day To Bake" kuharice, koja ga je opisala kao kolač koji je jednostavan za pripremu baš poput svakog drugog banana kruha, ali donosi još bolje, orašaste okuse. Dodala je i kako je sve što će vam za pripremu ovog kolača trebati tek koja zdjela i jedna drvena kuhača.
Osim sočnog biskvita, priprema uključuje i jednostavnu, aromatičnu glazuru. Dobro je spomenuti kako tahini možete napraviti i sami, blendanjem tostiranog sezama dok ne dobijete pastu, a kolač na kraju možete poslužiti uz orašaste plodove ili voće po želji. Kriška ovog sočnog kolača najbolje će se složiti uz šalicu popodnevne kave ili čaja.
Originalni recept možete pronaći ovdje.
Za biskvit će vam trebati:
2 jaja
100 g svijetlog smeđeg šećera
100 g tamnog smeđeg šećera
75 g tahinija
300 g banana
3 žlice ruma
150 g bijelog brašna
100 g raženog brašna
2 žličice praška za pecivo
¼ žličice sode bikarbone
½ žličice cimeta
Prstohvat soli
Za glazuru:
60 g šećera u prahu
½ žlice ruma
½ žličice tahinija
1 žličica paste od vanilije
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Kalup za pečenje premažite maslacem i obložite papirom za pečenje. U većoj zdjeli kombinirajte jaja i šećere. Miksajte dok se ne povežu i postanu svjetliji. Dodajte tahini. U posebnoj zdjeli vilicom usitnite banane i dodajte rum. Banane dodajte jajima i pomiješajte. Dodajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet i sol. Miješajte dok se sve ne poveže. Dobivenu smjesu prebacite u kalup za kolač i pecite 40-45 minuta ili dok vilica koju ste zaboli u sredinu iz kolača ne izađe čista. Dok se kolač hladi, napravite glazuru. Pomiješajte sve sastojke i miješajte dok ne dobijete kremastu smjesu. Ako je previše gusta, dodajte žličicu dovde. Glazuru prelijte preko toplog kolača i pustite da stoji 10-ak minuta prije rezanja. Na vrh možete dodati orahe ili voće po želji.
„
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....