PROBAJ OVO

Danas napravite jednostavan kruh iz tave i poslužite ga uz ovu sjajnu tapenadu od crnih maslina

 Sasa Buric/Cropix/Cropix
Recept za ovo jelo s nama je podijelila Diana Marović iz korčulanskog Eko Škoja

Trebat će vam:

200 g odgorčenih crnih maslina
50 g badema
30 g suhih smokava
50 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
cvijet koromača
sol

Za kruh iz tavice:

250 g oštrog brašna
4 g suhog kvasca
20 g sjemenki (mljevenih)
120 ml kišnice
1 jušna žlica maslinova ulja
5 g soli

Priprema:

Masline očistite od koštica i usitnite. Isto napravite s bademima i smokvama. Sve sastojke izblendajte u "paštetu" pomoću ručnog miksera uz postupno dodavanje ulja. Količinu ulja možete povećati, ovisno o željenoj konzistenciji.

Brašno prosijte i u dubljoj posudi dodajte kvasac, sjemenke, ulje i sol. Sve promiješajte i postepeno krenite mijesiti tijesto uz dodavanje kišnice. Mijesite oko 10 minuta dok ne dobijete kompaktno tijesto. Pokrijte krpom i ostavite da se diže dok se tijesto ne udvostruči. Premijesite i ostavite da se opet tijesto digne. Oblikujte kruh prema veličini dublje tavice pa u nju stavite tijesto. Najbolje je koristiti teflonsku tavicu kako se tijesto ne bi zalijepilo, ili tavicu premažite s uljem. Tavicu poklopite (najbolje staklenim) i stavite na srednju vatru. Pecite oko 20 minuta. Kada se kruh prohladi, narežite ga na kriške i premažite tapenadom, na vrh stavite malo kozjeg sira i par kapi ulja.

image
Sasa Buric/Cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. prosinac 2024 21:54