NEŠTO SLATKO

DANAS RADIMO KREMASTU TORTU OD ČOKOLADE I LJEŠNJAKA: Jedini slatki recept koji ćete trebati ove godine!

 Neja Markičević / HANZA MEDIA
Za kalup promjera 25 centimetara...

Za biskvit (morate ispeći dva):

2 jaja
12 žlica šećera
2 žlice kakaa
12 žlica mlijeka
12 žlica oštrog brašna
1 prašak za pecivo

Za preljev:

1 litra mlijeka
12 žlica šećera
200 grama maslaca
200 g čokolade s 52% kakaa
200 g mljevenih lješnjaka

Za glazuru:

500 grama vrhnja za kuhanje
200 grama čokolade sa 70% kakaa

Zagreb, 021019.
Jesenski kolaci koje je pripremila novinarka Anita Saric.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

Postupak:

Jaja umutite sa šećerom dok ne postanu blijeda i pjenasta. Dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i kakaom. Na kraju dodajte mlijeko. Sve dobro izmiksajte i izlijte u protvan koji ste obložili papirom za pečenje. Pećnicu prethodno zagrijte na 200 stupnjeva Celzijevih i biskvit pecite oko 25 minuta. Kad je pečen, ostavite ga da se ohladi te ga prerežite na dva dijela. Od istih sastojaka pripremite još jedan biskvit i ponovite postupak rezanja. Trebate imati četiri tanka biskvita. Dok se drugi biskvit peče, stavite mlijeko i šećer na srednju vatru. Kad mlijeko prokuha dodajte maslac, čokoladu i mljevene lješnjake. Kuhajte dok se maslac u potpunosti ne otopi i dok ne dobijete kremastu čokoladnu smjesu. Protvan u kojem se pekli biskvite s vanjske strane obložite aluminijskom folijom. Započnite sa slaganjem torte. Na dno kalupa stavite jedan biskvit i obilno ga zalijte preljevom. Mora vam izgledati kao da ga ima previše. Postupak ponavljajte naizmjenično dok ne potrošite sav biskvit, odnosno preljev. Stavite u hladnjak na minimalno 45 minuta. Za to vrijeme pripremite glazuru tako za zagrijano vrhnje za kuhanje prelijete preko usitnjene čokolade. Miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Glazuru izlijte kao posljednji sloj torte. Ukrasite ju orašastim plodovima i narom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. studeni 2024 13:10