Obavezan dio svakog nedjeljnog ručka svakako je i kolač koji dolazi nakon obilnog pečenja, uz šalicu kave. Pa, iako obožavamo dobru mađaricu i bijelu pitu, najčešće se volimo zasladiti kakvom laganom slasticom, a upravo ove monte kocke odličan su odabir kada vam, nakon jutra provedenog u kuhinji, ne ostaje previše prostora za miksanje, pečenje i hlađenje slastica.
Monte kocke pripremaju se jednostavno, ne zahtijevaju pečenje, a vole ih svi, od najmlađih do najstarijih. Dobro je dodati i kako za monte kocke vrijedi isto pravilo kao i za omiljeni tiramisu. Naime, ako se kod svima omiljene talijanske delicije namočene piškote malo i raspadnu, to neće pokvariti ni izgled, ni okus, a isto važi i kada je u pitanju ova slastica. Ne brinite o izgledu, narežite ih na željene oblike ili poslužite žlicom i uživajte. Ako vam koji komad i ostane, ne brinite, monte kocke u hladnjaku mogu stajati i do nekoliko dana.
Za podlogu će vam trebati:
150 g keksa s maslacem
200 ml crne kave
Bijela krema:
1 l mlijeka
2 žlice gustina
8 žlica šećera
200 g maslaca
Tamna krema:
500 ml vrhnja za šlag
300 g čokolade za kuhanje
Priprema:
Kekse kratko umočite u kavu i slažite na dno posude. Sastojke za bijelu kremu sve sjedinite i skuhajte kremu. Kad krema postane sobne temperature, umiješajte maslac koji također mora biti sobne temperature. Dobro izmiješajte i stavite na kekse. Na kremu složite voće po želji. Na pari zagrijte vrhnje za šlag i dodajte čokoladu za kuhanje. Lagano miješajte i pazite da sastojci ne zakuhaju. Ako je vrhnje toplo, uz neprestano miješanje čokolada će se otopiti i ako posuda nije na pari. Čokoladnu smjesu pustite da se malo ohladi i izlijte je na bijelu kremu. Odmah stavite u hladnjak pa neka stoji preko noći. Čokoladu na kraju možete posipati kokosom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....