Vikend ne možemo zamisliti bez dobre slastice, a upravo je ovaj prejednostavan kolač dobra opcija ako se brzinski želite zasladiti. Napravite gust i sočan biskvit s jogurtom, cimetom, bademom i vanilijom, a potom ga premažite mascarponeom sa sirnim namazom i ukrasite svježim smokvama.
Za biskvit će vam trebati:
360 g jogurta
100 ml mlaćenice
300 g glatkog brašna
150 g šećera
50 ml ulja
70 ml otopljenog maslaca
2 žličice sode bikarbone
1 žličica cimeta
1 žlica ekstrakta vanilije
prstohvat soli
50 g listića badema
7 svježih smokava narezanih na manje komadiće
Za kremu:
300 g mascarponea
100 g šećera u prahu
100 g sirnog namaza
1 žlica ekstrakta vanilije
Za ukrašavanje:
5 - 7 svježih smokvi
Priprema:
Pripremu započnite miješanjem smjese za biskvit. U veću posudu stavite jogurt, mlaćenicu i šećer te dobro pjenjačom izmiješajte. Zatim dodajte otopljeni maslac i ulje. Promiješajte. Dodajte sodu bikarbonu, cimet, ekstrakt vanilije i prstohvat soli. Sve sjedinite u glatku smjesu. Na kraju uz lagano miješanje dodajte brašno. Posudu za pečenje obložite kuhinjskim papirom. Izlijte smjesu te lagano utisnite svježe smokve narezane na manje dijelove. Po vrhu posipajte listićima badema. Pecite 25 do 30 minuta na 180°C. Pečeni kolač izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi.
U međuvremenu pripremite kremu. U posudu stavite mascarpone, sirni namaz, šećer u prahu i ekstrakt vanilije. Lagano miješajte dok smjesa ne postane glatka i svilenkasta. Kremu namažite po biskvitu, ukrasite narezanim svježim smokvama i servirajte.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....