Danas radimo sočnu baklavu, omiljene tufahije i tulumbe, ali i hurmašice po receptu babe Milke
Piše:
Dobra hrana
Objavljeno: 21. travanj 2023. 14:03
Necati Bahadir Bermek/Getty Images/istockphoto
Danas počinje trodnevno obilježavanje ramaznskog bajrama, a u mnogim se domovima obilježava upravo bogatim blagdanskim stolom
Ramazanski bajram smatra se jednim od najvećih i najvažnijih islamskih blagdana. Održava se svake godine nakon Ramazana, svetog mjeseca posta i odricanja, traje tri dana, a ove godine prvi dan bajrama obilježava se upravo 21. travnja.
Vrijeme je to kada se obitelj i prijatelji okupljaju za bogatim blagdanskim stolom ispunjenim najfinijim, zasitnim delicijama kako bi proslavili kraj muslimanskog svetog mjeseca i obilježili kraj posta. Osim različitih čorbi, dolme i pita, neizostavan dodatak tako su i sočne, aromatične slastice. Među omiljene svakako ubrajamo baklave, hurmašice, tufahije i tulumbu i upravo recepte za pobrojane slastice ostavljamo vam u nastavku.
BAKLAVA
Baklava originalno potječe iz Turske i jedna je od najpopularnijih slastica u svijetu uopće. Slatka pita koja se radi od vučenih kora, najčešće se puni orasima, grožđicama, bademima i pistacijama, no uvijek se možete zaigrati i osmisliti punjenje po samo svojoj želji. U nastavku ostavljamo recept za nama omiljenu, baklavu s pistacijama, bademima i mljevenim sjemenkama kardamoma.
300 grama šećera
700 ml vode
1 neprskani limun
pola žličice ružine vodice
Postupak:
Protvan dimenzija 30 x 20 centimetara namastite s malo rastopljenog maslaca. Položite u njega dvije kore za savijače i premažite ih rastopljenim maslacem. Za nadjev jednostavno pomiješajte mljevene pistacije, bademe i kardamom. Po listovima rasporedite dvije šake nadjeva i prekrijte s još dvije kore. Kore ponovno premažite maslacem. Tako slažite kore i nadjev sve dok ne potrošite sve sastojke, s time da vam zadnji sloj moraju biti kore. Premažite i zadnje kore maslacem i baklavu izrežite na rombove. Pecite na 180 stupnjeva Celzijevih oko 35 minuta te pojačajte na 200 stupnjeva i pecite još 10 minuta. Dok se baklava peče, pripremite sirup. Šećer, vodu i na ploške narezan limun rastopite na laganoj vatri. Miješajte povremeno sve dok se tekućina ne reducira za jednu trećinu. Maknite s vatre i pustite da se lagano ohladi. Zatim dodajte ružinu vodicu. Kad je baklava pečena i dok je još uvijek vruća, prelijte ju ohlađenim sirupom.
TUFAHIJE
Meke i sočne jabuke punjene mljevenim orasima ili drugim orašastim plodovima također su prilično popularna poslastica kako u svijetu, tako i kod nas. Baš kao što je to slučaj s baklavama, i kod pripreme tufahija možete upotrijebiti maštu pa ih puniti aromatičnim kombinacijama po samo svom ukusu.
RECEPT ZA TUFAHIJE
Trebat će vam:
2 srednje velike jabuke
85 g sušenih datulja
85 g sušenih grožđica
malo šećera po želji ili meda
1 ocijeđena naranča
Priprema:
Prepolovite jabuke i izdubite sredinu. Dobro promiješajte sve sastojke osim narančinog soka. Nadjenite jabuke pripremljenom smjesom te prelijte narančinim sokom. Stavite ih u pećnicu na 20-ak minuta dok ne postignu zlatnu boju. Pustite da se malo ohlade prije samog posluživanja.
TULUMBE
Kada smo nedavno razgovarali sa slastičarkom Ivanom Čuljak, otkrila nam je kako je kuhano tijesto zapravo vrlo jednostavno i lako prilagodljivo te se od njega, osim francuskih eclaira, princes krafni i churrosa, mogu raditi i tulumbe. Riječ je, dakle, o sočnoj, sirupom natopljenoj slastici koja se radi od jednostavnih sastojaka kao što su jaja, voda, ulje, šećer i brašno, a ono što ih čini posebnima jest to da se rade posebnim nastavkom koji im zatim daje karakterističan zvjezdasti oblik.
RECEPT ZA TULUMBE
Trebat će vam:
4 jaja
120 ml ulja
400 ml vode
250 g brašna
1 žlica šećera
ulje za prženje
Za agdu:
1 kg šećera
600 ml vode
1 limun Priprema:
U dublju posudu stavite vodu, ulje, šećer i sol i pustite da se pojave mjehurići. Maknite s vatre i umiješajte brašno. Miješajte sve dok ne dobijete kuglu tijesta. Ostavite da se ohladi 10-ak minuta, a zatim jedno po jedno dodajte i jaje, neprestano miješajući. Posao si možete olakšati korištenjem miksera. Trebali biste dobiti glatko, sjajno tijesto. Dobivenim tijestom punite vrećicu za tulumbe ili šlag (u tom slučaju, ispast će vam manje i brže će biti gotove). Tulumbe ispuštajte u dobro zagrijano ulje i pržite dok ne poprime boju. Ocijedite ih i stavite u zdjelu sa sirom koji ste napravili tako da ste otopili šećer u vodi i ubacili nekoliko kolutića limuna pa kuhali dok ne dobijete željenu gustoću. Tulumbe neka u sirupu stoje minutu do dvije, a zatim ih prebacite u posudu u kojoj ćete ih poslužiti. Prije posluživanja dobro ih je ohladiti, a na kraju ih dodatno možete preliti sirupom.
HURMAŠICE
Kada spominjemo slastičarku Ivanu Čuljak, dobro je dodati i kako smo prije nekoliko godina u njezinoj rodnoj kući u Klobuku radili i hurmašice. U pitanju je inače tradicionalno jelo Bliskog Istoka, a mi smo ih tom prilikom radili po receptu Ivanine babe Milke. Kako nam je rekla tada, hurmašice su zapravo vrlo jednostavan recept koji se radi od tijesta s jajima, maslacem, šećerom i glatkim brašnom, puniti se mogu orasima, a zatim se, da budu još sočnije i primamljivije, preliju sirupom od vode, šećera i limuna.
RECEPT ZA HURMAŠICE
Za tijesto:
2 jaja
200 g maslaca
140 g šećera
500 g glatkog brašna
1 prašak za pecivo
Za punjenje:
mljeveni orasi
malo mlijeka
malo šećera
Za preljev:
5 dl vode
250 g šećera
2 limuna
Priprema:
Jaja izmiksajte sa šećerom i maslacem. Brašno prosijte s praš- kom za pecivo, dodajte u jaja i zamijesite mekano tijesto. Za punjenje pomiješajte sve sastojke (količina po želji, ovisi koliko bogato želite napuniti hurmašice). Za preljev u vodi na laganoj vatri rastopite šećer i limune narezane na ploške. Od tijesta formirajte valjke, napravite udubinu u sredini, stavite punjenje od oraha te ih pritisnite o najsitniju stranu ribeža kako bi hurmašice dobile lijep uzorak na vrhu. Poredajte ih na protvan. Pecite 30 minuta na 200 Celzijevih stupnjeva. Kad su hurmašice pečene, prelijte ih preljevom i pričekajte da se ohlade.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....