Sjećate li se onih trenutaka, kad smo bili djeca, a u kuhinji nas je ranom zorom dočekala mama ili baka s "okupiranim" stolom na kojemu je mijesila tijesto dok se iz pećnice već širio zavodljivi miris toplih domaćih kolača? I onog nestrpljivog čekanja uz čašu ili šalicu mlijeka dok nam ne bi servirala samo jedan komad da nam umiri zazubice? Kad se mi poželimo tih uspomena i tog okusa, palimo pećnice, vadimo sastojke i mijesimo tijesto za kiflice koje se na svaki griz jednostavno tope u ustima i zovu na još. Iako, što duže stoje, sve su bolje.
Osim što su jednostavne za pripremu i ne zahtijevaju previše sastojaka, odlične su i zato što se odmah peku - nema dizanja tijesta i čekanja, što se u današnje vrijeme - jako cijeni.
I da, ako vas kojim slučajem nekontrolirano vrate u prošlost i probude zaboravljene uspomene i emocije - za to nismo mi krivi, već ovaj recept koji ćete, sigurni smo, željeti sačuvati za posebne trenutke.
Za tijesto će vam trebati:
- 500 g glatkog brašna
- 1 jaje
- 1 žlica šećera
- ½ žličice soli
- 200 g pročišćene svinjske masti
- 200 ml jogurta
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanili šećer (po želji)
- domaći pekmez za punjenje
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
- Pećnicu zagrijati na 180ºC.
- U zdjelu prvo staviti mast, šećer, vanili šećer i sol pa mikserom pjenasto umutiti. Dodati jogurt, a potom malo po malo i brašno. Miješati mikserom dok bude moguće. Na kraju tijesto zamiješati rukom. Tijesto mora biti malo mekše, ali ne i rijetko da se lijepi za ruke.
- Kad je dobro zamiješano, tijesto staviti na pobrašnjenu radnu površinu i podijeliti na dva jednaka dijela. Formirati od oba komada tijesta kuglu i razvaljati u krug. Kad je tijesto dovoljno razvučeno, rezati ga kao pizzu, na trokute kojemu će najširi dio biti promjera oko 7 cm.
- Na najširi dio svakog trokuta tijesta staviti žličicu pekmeza, a zatim tijesto zarolati prema najužem dijelu trokuta.
- Na lim za pečenje staviti masni papir, a pripremljene i punjene kiflice slagati tako da su jedna od druge udaljene oko 3 cm.
- Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180ºC oko 15 minuta ili dok ne dobiju nježno zlatnu boju.
- Ostaviti kiflice da se prohlade, a za to vrijeme u zdjelici pomiješati šećer u prahu i vanili šećer (ako tako volite). Ohlađene kiflice posipati šećerom i servirati.
SAVJET VIŠE!
Pekmez ne smije biti prerijedak jer će kod pečenja iscuriti iz kiflica.
Za ovaj recept uvijek je dobro početi raditi tijesto s 450 grama brašna, jer o veličini jaja ovisi koliko će vam ga trebati - ako brašna treba dodati, lako to napravite, no oduzeti ga ne možete, a bilo bi baš šteta da tijesto bude pretvrdo.