PO RECEPTU CHEFA

DESERT OD OSTATAKA BLAGDANSKIH KOLAČA: Ako ste razmišljali što sa silnim kolačima koji su vam nakon Božića ostali, čitate pravi recept!

 Tomislav Krišto / HANZA MEDIA
Recept Bojane Bukvić

Sastojci:

500 g ostataka slatkog blagdanskog kruha, makovnjače, stollena, briocha i slično

Creme anglaise:

1,2 l mlijeka
175 g šećera
1 mahuna vanilije
korice naranče i limuna
10 žumanjaka

Zagreb, 151216.
Jurisiceva 1, Gastronomadi.
Pripremanje bozicnih kolaca za Dobru hranu.
Na fotografiji: priprema kolaca.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / HANZA MEDIA

Mlijeko ugrijati s vanilijom, limunom i narančom (ako koristite termometar, do 75 stupnjeva). Žumanjke izmiksati pjenasto sa šećerom. Preliti preko njih vruće mlijeko, izmiješati, vratiti u posudu i kuhati kratko do 75 stupnjeva. Vruće procijediti na kockice kruha/kolača. Filati 12 remekina (premazanih maslacem). Peći na 200 stupnjeva dok ne poprime zlatnu koricu i dignu se kao souffle. Toplo poslužiti sa kompotom od jabuka i brusnica koji ćete dobiti od 3 jabuke, oguljene i narezane na kockice 200 g brusnica, 150 g šećera, 20 g whiskeya ili ruma, malo cimeta, anisa i tonke. Rastopiti šećer u karamelu i ubaciti jabuke, zaliti whiskeyem, pustiti da alkohol ispari i karamel se počne topiti, dodati brusnice i začine i kratko prokuhati, ohladiti.

Zagreb, 151216.
Jurisiceva 1, Gastronomadi.
Pripremanje bozicnih kolaca za Dobru hranu.
Na fotografiji: gotovi kolac.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / HANZA MEDIA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. studeni 2024 20:04