Ljetni rižoti!

Deset recepata za najkremastija rižota!

Konačno napravite najkremastiji rižoto ikad!

Riža je najpopularnija žitarica u svijetu, ali zahvaljujući načinu kuhanja (i cijeloj filozofiji oko njega), rižoto je jedno od najpoznatijih talijanskih jela. Njegova tekstura varira s obzirom na to u kojoj ga regiji pripremaju, dodanim namirnicama i ukusima, ali način pripreme je uvijek isti. Opće je pravilo da se riža stavlja u posudu s malo masnoće (ulja ili maslaca) i prži na laganoj vatri, a potom se dodaju namirnice – vruće ili tople, nikako hladne, i to malo po malo, i topli temeljac, žlicu po žlicu. Sad kad ste svladali osnove, možete se baciti na pripremu ovih 10 ukusnih recepata.

Rižoto s piletinom i gljivama

400 g pilećih prsa
250 g smeđih šampinjona
250 g bukovača
1 mrkva
1 poriluk
1 češanj češnjaka
malo timijana
1 peršinov list
1,5 šalice riže
sol i papar
maslac

Poriluk operite. Donji, bijeli dio poriluka narežite na kolutiće, a zeleni na trakice. Šampinjone i bukovače narežite. Gljive nemojte prati, ako je potrebno očistite ih pomoću krpe ili kuhinjske četkice ili jednostavno nožićem ogulite dio kožice. U dubljoj i široj tavi na maslacu dinastajte poriluk, pa mu dodajte na tanje kolutiće narezanu mrkvu. Nakon par minuta stavite i na kockice narezano meso pa ga kratko popržite. Dodajte zatim i gljive, sjeckani češnjak, peršinov list pa sve promiješajte. Dinstajte dok ne ispari sva tekućina iz gljiva pa dodajte rižu i podlijevajte temeljcem dok riža ne bude kuhana. Na kraju dodajte timijan i kockicu maslaca. Promiješajte i poslužite odmah.

Rižoto od liganja

1 kg liganja
4 režnja češnjaka
2 crvena luka
2 žlice svježe sjeckanog peršina
2 dcl ribljeg temeljca (najbolje je od glava škampa)
400 g riže
2 dcl bijelog suhog vina

Lignje dobro operite pod mlazom hladne vode pa izvadite kost. Najbolje ih je raditi na šporko neočišćene, no ako želite rižot “na bijelo” također ih očistite od utrobe i crnila. Riblji temeljac skuhajte od glava škampa. U woku ili dubokoj tavi na malo ulja pirjajte nasjeckani češnjak, sitno rezan crveni luk pa čim malo uvenu, dodajte vino. Pirjajte par minuta, smanjite vatru i dodajte narezane lignje i kuhajte dok malo ne omekšaju. Pojačajte vatru dok ne zavri pa dodajte rižu, dobro sve pomiješajte i dolijte temeljac. Kuhajte na srednje jakoj vatri dok riža ne bude al dente.

Rižoto sa cvjetačom i špinatom

1/2 srednje glavice cvjetače, isjeckane na komadiće u blenderu
oko 500 g špinata narezanog na komadiće
1 konzerva bijelog graha
120 ml juhe od povrća
1 jušna žlica kapara
2 jušne žlice sušenih rajčica
3 češanja češnjaka
1 čajna žličica timijana (sušeni ili svježi)
nekoliko komadića šparoga po želji
250 g riže
malo maslinova ulja
1 glavica luka
parmezan Grana padano po želji

Na malo maslinova ulja prepžiti malo luk i češnjak dok ne postignete zlatno žutu boju. Zatim pridodati grah i povrtnu juhu te prokuhati 5 minuta. U međuvremenu pristavite kuhati rižu te je maknite s vatre kad je kuhana „al dente“. Zatim u blender stavite sve sastojke i izmiješajte dok ne postignete homogenu smjesu. Prokuhajte još nekih 5 minuta. Na kraju prelijte rižu dobivenim umakom, po želji možete posuti parmezanom i s nekoliko komadića šparoga.

Rižoto s graškom i kozicama

300 g riže arborio
16 repova kozica
300 g zaleđenog graška
1,5 l povrtnog temeljca
2 dcl suhog bijelog vina
1,5 jušna žlica maslaca
3 jušne žlice maslinova ulja
2 češnja češnjaka, sitno sjeckanog
2 jušne žlice limunova soka
1 jušna žlica lišća peršina, sitno sjeckanog

Risotto with pea and shrimps
Getty Images/iStockphoto

Repove kozica marinirajte u maslinovu ulju, soku limuna i češnjaku. U širokoj zdjeli zagrijte maslinovo ulje, dodajte rižu i miješajte dok riža ne postane staklasta. Zatim dodajte vino i miješajte dalje dok riža ne upije, a zatim je podlijevajte temeljcem i povremeno miješajte. Kada je riža polukuhana, dodajte grašak te kuhajte dalje. Kozice kratko popržite. Kad je riža al dente, maknite je s vatre, umiješajte maslac i poklopite na par minuta. Dodajte pečene kozice i pospite peršinom.

Rižoto s blitvom

1 l temeljca (mesnog ili povrtnog)
1 žličica maslaca
1 luk
2 režnja češnjaka
400 g riže carnaroli ili arborio
3 dl suhog bijelog vina
2 jušne žlice svježe ribanog parmezana
30 dag blitve (narezane na široke rezance)
1 čajna žlica svežeg timijana
1 čajna žlica svježe sjeckanog peršina
sol, papar
malo maslinova ulja

Risotto with Swiss Chard
Getty Images/iStockphoto

U plitkoj posudi zagrijte malo ulja i maslac, dodajte luk i češnjak i pirjajte dok luk ne omekša. Dodajte rižu i kuhajte minutu, dvije te ulijte vino. Povremeno miješajte, a kad tekućina ispari i riža je upije, malo-pomalo dodajte temeljac. U međuvremenu, u drugoj posudi prodinstajte blitvu. Kad blitva omekša, umiješajte peršin i maknite ga s vatre. Kad riža bude gotova, al dente, umiješajte parmezan, popaprite i posolite prema ukusu i maknite s vatre te na kraju dodajte propirjanu blitvu.

Rižoto od koromača

2 glavice koromača
3i žlice maslaca
pola šalice bijelog vina
1 litra povrtnog ili pilećeg temeljca
1 šalica riže okruglog zrna
1 žlica sjemenki koromača
50 g pinjola (možete ih zamijeniti i orasima)
pola šalice sira za ribanje

risotto with slices of braised cabbage, food closeup
Getty Images/iStockphoto

Koromač očistite od drvenastih dijelova. Narežite ga na ploške. Rastopite u loncu dvije žlice maslaca. Na njemu zažutite rižu. Nakon pet minuta podlijte vinom i pustite da ispari. Tada dodajte ploške i sjemenke koromača pa počnite podlijevati toplim temeljcem. Cijelo vrijeme miješajte. Nastavite s podlijevanjem i miješanjem dok riža nije sasvim kuhana (20-25 minuta), a sav temeljac potrošen. Kad je kuhano, poklopite i maknite s vatre. Umiješajte preostalu žlicu maslaca. Pinjole kratko popržite na suhoj tavi da otpuste arome. Dodajte ih u rižoto. Sve posipajte sirom za ribanje.

Rižoto s biftekom i crvenim radičem

280 g bifteka
200 g radiča
150 g kukuruza
100 g mrkve
1 čaša bijelog vina
pola glavice luka
1 češanj češnjaka
soli, papra
150 g maslaca
350 g riže

Marko Miščević / Hanza Media

Rižu skuhajte i ostavite sa strane. Biftek očistite od žilica i narežite na kockice pa ga prepržite na tavici. Stavite sa strane. Mrkvu očistite i nasjeckajte na kockice, pa je blanširajte nekoliko minuta. Stavite sa strane. Na maslacu dinstajte luk i češnjak. Dodajte mrkvu, kukuruz, maslac, kuhanu rižu i promiješajte. Na kraju umiješajte radič. Prema potrebi začinite.

Rižoto s gljivama i špinatom

250 miješanih gljiva
180 g mladog špinata
2 g bosiljka
soli, papra
150 g maslaca
1 češanj češnjaka
1 manja glavica luka
350 g riže

Mushroom risotto with spinach topped with grated Parmesan
Getty Images/iStockphoto

Rižu skuhajte i ostavite sa strane. Gljive nasjeckajte. Nasjeckajte luk i češnjak, prepržite ih na malo maslaca. Dodajte gljive i začinite. Dodajte rižu. Operite špinat, dodajte ostatak maslaca i na kraju umiješajte listiće špinata.

Rižoto s paprikama

200 g riže
1 glavica luka
1 žuta paprika
1 crvena paprika
1 češanj češnjaka
300 ml povrtnog temeljca
sol, papar
malo sjeckanog peršina
ulje za prženje

Risotto with red and yellow peppers
Getty Images/iStockphoto

Nasjeckajte luk i popržite ga na ulju. Dodajte sjeckani češnjak, potom rižu, malo je prepržite, zalijte temeljcem, dodajte očišćene i na kockice narezane paprike. Dalje pirjajte, posolite, popaprite i zalijevajte temeljcem, koliko je potrebno da riža nabubri, odnosno da se skuha. Prije posluživanja posipajte nasjeckanim peršinom.

Rižoto s vrganjima i pršutom

1 luk
1 stabljika celera
1 režanj češnjaka
maslinovo ulje
1 dcl suhog bijelog vina
300 g riže
500 ml povrtnog temeljca
500 g vrganja
150 g pršuta
bosiljak
majčina dušica
peršin
20 g maslaca
šaka parmezana

Luk i celer izrežite na sitne komadiće i prepržite ih na maslinovom ulju s malo soli. Kada luk postane proziran, dodajte rižu i lagano ju tostirajte dok ne postane prozirna ili dok ne počne pucketati. Podlijte vinom i pustite da alkohol i tekućina ispare. Temeljac pripremite prethodno, neka bude topao. Dodajite ga malo po malo u rižu kako bi postala kremasta. U tavi na malo maslinova ulja prepržite sitno nasjeckani pršut da postane hrskav. Izvadite ga na tanjur. Na tu masnoću bacite češnjak i narezane vrganje. Neka tava bude dovoljno velika kako bi vrganji imali mjesta i ne bi pustili vodu. Dodajte majčinu dušicu, bosiljak i peršin. Nemojte zaboraviti na rižu! Kada je riža u potpunosti kuhana, pridružite joj pršut i vrganje sa začinima. Ugasite vatru. Umiješajte maslac i parmezan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. rujan 2024 02:39