Riža je najpopularnija žitarica u svijetu, ali zahvaljujući načinu kuhanja (i cijeloj filozofiji oko njega), rižoto je jedno od najpoznatijih talijanskih jela. Njegova tekstura varira s obzirom na to u kojoj ga regiji pripremaju, dodanim namirnicama i ukusima, ali način pripreme je uvijek isti. Opće je pravilo da se riža stavlja u posudu s malo masnoće (ulja ili maslaca) i prži na laganoj vatri, a potom se dodaju namirnice – vruće ili tople, nikako hladne, i to malo po malo, i topli temeljac, žlicu po žlicu. Sad kad ste svladali osnove, možete se baciti na pripremu ovih 10 ukusnih recepata.
Rižoto s piletinom i gljivama
400 g pilećih prsa 250 g smeđih šampinjona 250 g bukovača 1 mrkva 1 poriluk 1 češanj češnjaka malo timijana 1 peršinov list 1,5 šalice riže sol i papar maslac |
Poriluk operite. Donji, bijeli dio poriluka narežite na kolutiće, a zeleni na trakice. Šampinjone i bukovače narežite. Gljive nemojte prati, ako je potrebno očistite ih pomoću krpe ili kuhinjske četkice ili jednostavno nožićem ogulite dio kožice. U dubljoj i široj tavi na maslacu dinastajte poriluk, pa mu dodajte na tanje kolutiće narezanu mrkvu. Nakon par minuta stavite i na kockice narezano meso pa ga kratko popržite. Dodajte zatim i gljive, sjeckani češnjak, peršinov list pa sve promiješajte. Dinstajte dok ne ispari sva tekućina iz gljiva pa dodajte rižu i podlijevajte temeljcem dok riža ne bude kuhana. Na kraju dodajte timijan i kockicu maslaca. Promiješajte i poslužite odmah.
Rižoto od liganja
1 kg liganja 4 režnja češnjaka 2 crvena luka 2 žlice svježe sjeckanog peršina 2 dcl ribljeg temeljca (najbolje je od glava škampa) 400 g riže 2 dcl bijelog suhog vina |
Lignje dobro operite pod mlazom hladne vode pa izvadite kost. Najbolje ih je raditi na šporko neočišćene, no ako želite rižot “na bijelo” također ih očistite od utrobe i crnila. Riblji temeljac skuhajte od glava škampa. U woku ili dubokoj tavi na malo ulja pirjajte nasjeckani češnjak, sitno rezan crveni luk pa čim malo uvenu, dodajte vino. Pirjajte par minuta, smanjite vatru i dodajte narezane lignje i kuhajte dok malo ne omekšaju. Pojačajte vatru dok ne zavri pa dodajte rižu, dobro sve pomiješajte i dolijte temeljac. Kuhajte na srednje jakoj vatri dok riža ne bude al dente.
Rižoto sa cvjetačom i špinatom
1/2 srednje glavice cvjetače, isjeckane na komadiće u blenderu oko 500 g špinata narezanog na komadiće 1 konzerva bijelog graha 120 ml juhe od povrća 1 jušna žlica kapara 2 jušne žlice sušenih rajčica 3 češanja češnjaka 1 čajna žličica timijana (sušeni ili svježi) nekoliko komadića šparoga po želji 250 g riže malo maslinova ulja 1 glavica luka parmezan Grana padano po želji |
Na malo maslinova ulja prepžiti malo luk i češnjak dok ne postignete zlatno žutu boju. Zatim pridodati grah i povrtnu juhu te prokuhati 5 minuta. U međuvremenu pristavite kuhati rižu te je maknite s vatre kad je kuhana „al dente“. Zatim u blender stavite sve sastojke i izmiješajte dok ne postignete homogenu smjesu. Prokuhajte još nekih 5 minuta. Na kraju prelijte rižu dobivenim umakom, po želji možete posuti parmezanom i s nekoliko komadića šparoga.
Rižoto s graškom i kozicama
300 g riže arborio 16 repova kozica 300 g zaleđenog graška 1,5 l povrtnog temeljca 2 dcl suhog bijelog vina 1,5 jušna žlica maslaca 3 jušne žlice maslinova ulja 2 češnja češnjaka, sitno sjeckanog 2 jušne žlice limunova soka 1 jušna žlica lišća peršina, sitno sjeckanog |
Repove kozica marinirajte u maslinovu ulju, soku limuna i češnjaku. U širokoj zdjeli zagrijte maslinovo ulje, dodajte rižu i miješajte dok riža ne postane staklasta. Zatim dodajte vino i miješajte dalje dok riža ne upije, a zatim je podlijevajte temeljcem i povremeno miješajte. Kada je riža polukuhana, dodajte grašak te kuhajte dalje. Kozice kratko popržite. Kad je riža al dente, maknite je s vatre, umiješajte maslac i poklopite na par minuta. Dodajte pečene kozice i pospite peršinom.
Rižoto s blitvom
1 l temeljca (mesnog ili povrtnog) 1 žličica maslaca 1 luk 2 režnja češnjaka 400 g riže carnaroli ili arborio 3 dl suhog bijelog vina 2 jušne žlice svježe ribanog parmezana 30 dag blitve (narezane na široke rezance) 1 čajna žlica svežeg timijana 1 čajna žlica svježe sjeckanog peršina sol, papar malo maslinova ulja |
U plitkoj posudi zagrijte malo ulja i maslac, dodajte luk i češnjak i pirjajte dok luk ne omekša. Dodajte rižu i kuhajte minutu, dvije te ulijte vino. Povremeno miješajte, a kad tekućina ispari i riža je upije, malo-pomalo dodajte temeljac. U međuvremenu, u drugoj posudi prodinstajte blitvu. Kad blitva omekša, umiješajte peršin i maknite ga s vatre. Kad riža bude gotova, al dente, umiješajte parmezan, popaprite i posolite prema ukusu i maknite s vatre te na kraju dodajte propirjanu blitvu.
Rižoto od koromača
2 glavice koromača 3i žlice maslaca pola šalice bijelog vina 1 litra povrtnog ili pilećeg temeljca 1 šalica riže okruglog zrna 1 žlica sjemenki koromača 50 g pinjola (možete ih zamijeniti i orasima) pola šalice sira za ribanje |
Koromač očistite od drvenastih dijelova. Narežite ga na ploške. Rastopite u loncu dvije žlice maslaca. Na njemu zažutite rižu. Nakon pet minuta podlijte vinom i pustite da ispari. Tada dodajte ploške i sjemenke koromača pa počnite podlijevati toplim temeljcem. Cijelo vrijeme miješajte. Nastavite s podlijevanjem i miješanjem dok riža nije sasvim kuhana (20-25 minuta), a sav temeljac potrošen. Kad je kuhano, poklopite i maknite s vatre. Umiješajte preostalu žlicu maslaca. Pinjole kratko popržite na suhoj tavi da otpuste arome. Dodajte ih u rižoto. Sve posipajte sirom za ribanje.
Rižoto s biftekom i crvenim radičem
280 g bifteka 200 g radiča 150 g kukuruza 100 g mrkve 1 čaša bijelog vina pola glavice luka 1 češanj češnjaka soli, papra 150 g maslaca 350 g riže |
Rižu skuhajte i ostavite sa strane. Biftek očistite od žilica i narežite na kockice pa ga prepržite na tavici. Stavite sa strane. Mrkvu očistite i nasjeckajte na kockice, pa je blanširajte nekoliko minuta. Stavite sa strane. Na maslacu dinstajte luk i češnjak. Dodajte mrkvu, kukuruz, maslac, kuhanu rižu i promiješajte. Na kraju umiješajte radič. Prema potrebi začinite.
Rižoto s gljivama i špinatom
250 miješanih gljiva 180 g mladog špinata 2 g bosiljka soli, papra 150 g maslaca 1 češanj češnjaka 1 manja glavica luka 350 g riže |
Rižu skuhajte i ostavite sa strane. Gljive nasjeckajte. Nasjeckajte luk i češnjak, prepržite ih na malo maslaca. Dodajte gljive i začinite. Dodajte rižu. Operite špinat, dodajte ostatak maslaca i na kraju umiješajte listiće špinata.
Rižoto s paprikama
200 g riže 1 glavica luka 1 žuta paprika 1 crvena paprika 1 češanj češnjaka 300 ml povrtnog temeljca sol, papar malo sjeckanog peršina ulje za prženje |
Nasjeckajte luk i popržite ga na ulju. Dodajte sjeckani češnjak, potom rižu, malo je prepržite, zalijte temeljcem, dodajte očišćene i na kockice narezane paprike. Dalje pirjajte, posolite, popaprite i zalijevajte temeljcem, koliko je potrebno da riža nabubri, odnosno da se skuha. Prije posluživanja posipajte nasjeckanim peršinom.
Rižoto s vrganjima i pršutom
1 luk 1 stabljika celera 1 režanj češnjaka maslinovo ulje 1 dcl suhog bijelog vina 300 g riže 500 ml povrtnog temeljca 500 g vrganja 150 g pršuta bosiljak majčina dušica peršin 20 g maslaca šaka parmezana |
Luk i celer izrežite na sitne komadiće i prepržite ih na maslinovom ulju s malo soli. Kada luk postane proziran, dodajte rižu i lagano ju tostirajte dok ne postane prozirna ili dok ne počne pucketati. Podlijte vinom i pustite da alkohol i tekućina ispare. Temeljac pripremite prethodno, neka bude topao. Dodajite ga malo po malo u rižu kako bi postala kremasta. U tavi na malo maslinova ulja prepržite sitno nasjeckani pršut da postane hrskav. Izvadite ga na tanjur. Na tu masnoću bacite češnjak i narezane vrganje. Neka tava bude dovoljno velika kako bi vrganji imali mjesta i ne bi pustili vodu. Dodajte majčinu dušicu, bosiljak i peršin. Nemojte zaboraviti na rižu! Kada je riža u potpunosti kuhana, pridružite joj pršut i vrganje sa začinima. Ugasite vatru. Umiješajte maslac i parmezan.