Tijesto:
175 g maslaca 100 g šećera 250 g glatkog brašna 30 g mljevenog badema prstohvat soli 1 jaje |
Nadjev:
5 jaja 150 g šećera sok 5 naranči 150 ml vrhnja za šlag 150 g tamne čokolade |
U veliku zdjelu staviti glatko i bademovo brašno, šećer, prstohvat soli i omekšali maslac te ručno miješati dok smjesa ne počne nalikovati na mrvice. Na kraju dodati razmućeno jedno jaje te umijesiti glatko tijesto. Umotati ga u prozirnu foliju i staviti u hladnjak na jedan sat. U međuvremenu tamnu čokoladu otopiti na pari. U posudu za miksanje staviti jaja i šećer i dobro ih izmiješati mikserom. Mikser maknuti te nastaviti miješati pjenjačom. Dodati sok od naranče, vrhnje za šlag i sjediniti smjesu. Izvaditi tijesto iz frižidera, kalup s pomičnim dnom premazati maslacem i tanko posipati brašnom. Tijesto razvaljati valjkom za tijesto na debljinu 3 mm i staviti u kalup. Tijesto prekriti papirom za pečenje i kuglicama za pečenje da se tijesto ne diže i peći ga 20 minuta na temperaturi 180ºC. Izvaditi tijesto iz pećnice, maknuti papir za pečenje i kuglice te pustiti da se malo ohladi oko 15 minuta, zatim ga premazati otopljenom tamnom čokoladom. Na kraju kolač preliti nadjevom od naranči, jaja, šećera i vrhnja za šlag. Vratiti u pećnicu i peći 40 minuta na 180 ºC. Kolač dobro ohladiti prije posluživanja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....