Napola kruh, a napola kolač, babka je jedna od najpoznatijih židovskih poslastica na svijetu. Vjeruje se da su je izmislili Poljaci, a zatim, kada su je u kasnim godinama 19. stoljeća donijeli u Ameriku, postigla je nevjerojatnu popularnost. Riječ je o mekom, sočnom kolaču koji se radi od bogatog dizanog tijesta, premazuje se čokoladnim punjenjem, plete u oblik nalik pletenici, a zatim stavlja u kalup i peče u formi kruha.
Originalna babka, koja je ime dobila po poljskoj riječi za baku, punila se različitim nadjevima, čak i voćem, a vrh se zatim posipao mrvičastim posipom ili sjemenkama te se kruh nakon pečenja premazivao šećernim sirupom. Najčešća varijanta je ona s čokoladnim punjenjem, a danas su popularne i one s punjenjem od cimeta, pa čak i slanim kombinacijama kao što je, primjerice, pesto. Također, mnogi danas babku rade i u drugačijim formama od one originalne pa ćete tako ponegdje naići na recepte za babku u obliku vijenca ili mini kruha.
Za velik dio popularnosti babke zaslužna je i epizoda poznate američke serije Seinfeld, u kojoj Jerry i Eleine odlaze u Royal Bakery kako bi kupili babku za večeru na koju su pozvani. Kada napokon dođu na red, čokoladne babke više nema pa Jerry predlaže da jednostavno kupe babku s cimetom, za koju Eleine smatra da je "manje babka" od klasične čokoladne. Dobro je poznat Jerryjev odgovor na njezinu tvrdnju, a glasi: "Cimet u babki nikako nije manje vrijedan. Ljubi vole cimet i trebao bi stajati na stolovima u restoranima zajedno sa soli i paprom."
Svojevremeno smo cijeli jedan tekst posvetili upravo babki iz Seinfelda pa, ako ste fan, svakako svratite ovdje.
Iako smo se svojevremeno okušali u pripremi babke po receptu inspiriranom Seinfeldom, najbolji slatki kruh s čokoladom koji smo probali za nas ipak radi slastičarka Petra Jelenić. Svojevremeno je s nama i podijelila recept, koji vam ostavljamo u nastavku, a dodali bismo kako slatka peciva inspirirana babkom Petra povremeno radi i u Salu na zagrebačkoj Opatovini.
Za tijesto će vam trebati:
15 g kvasca
350 g krušnog brašna (tip 850)
50 g šećera
prstohvat soli
1 jaje
1 žumanjak
70 g mlijeka
80 g maslaca
Za nadjev od čokolade:
75 g šećera u prahu
45 g kakaa
130 g otopljene čokolade - paziti da bude mlaka
100 g otopljenog maslaca - paziti da bude mlak
fino ribana korica 1 naranče
100 g čokoladnih kapljica
Za sirup:
150 g vode
150 g šećera
1 mahuna vanilije
Priprema:
Od svih sastojaka umijesiti tijesto. Tijesto spremiti u posudu namazanu maslacem, poklopiti i spremiti u hladnjak na 24 sata. Odmoreno tijesto razvaljati tanko 20x30 cm. Pomiješati sve sastojke za nadjev od čokolade. Namazati tijesto nadjevom, zarolati. Razrezati po pola po dužini, ispreplesti, staviti u kalup. Ostaviti da se diže. Dignutu babku staviti peći u pećnicu zagrijanu na 180°C. Pomiješati sve sastojke za sirup i staviti kuhati. Kad zakipi, kuhati na lagano 5 minuta. Pečenu babku zaliti šećernim sirupom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....