OMILJENO JELO NA ŽLICU

Dobar stari pašta fažol! Zašto ovih dana ne biste napravili popularni klasik i jelo u kojem se uživa čak dva dana

 Ezumeimages/Getty Images/istockphoto
Kada ne znate što kuhati, a pri ruci su vam grah i malo tjestenine, pašta fažol je jedina ispravna opcija

Trebat će vam:

400 g fažola (graha)

100 g pancete

150 g pašte po izboru (tjestenine)

2 češnja češnjaka

1 mrkva

1 glavica kapule

1 stabljika celera

2 lista lovora

1 l povrtnog temeljca

maslinovo ulje

majčina dušica

peršin

sol i papar

Priprema:

Sitno nasjeckajte luk, češnjak, celer i mrkvu tako da budu približno jednake veličine. Pancetu narežite na deblje prutiće. Na maslinovom ulju na laganoj vatri propirjajte sitno nasjeckane luk, češnjak, celer i mrkvu. Podlijevajte temeljcem dok u potpunosti ne omekšaju. Ako koristite suhi grah, noć prije ga namočite i skuhajte u slanoj vodi, ako pak koristite mladi ili konzervirani, to nije potrebno. Kada su luk, češnjak, celer i mrkva uvenuli dodajte na ploškice narezanu pancetu i lagano ju zapržite. Zatim dodajte temeljac, kuhani fažol i začine pa kuhajte oko 30 minuta na srednje jakoj vatri. Tjesteninu skuhajte posebno - u duboki lonac stavite malo ulja, napunite ga vodom, dobro posolite i skuhajte paštu po uputi na pakiranju. Kad je fažol gotov, spojite ga s tjesteninom i poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. siječanj 2025 07:22