Jedno od naših najpoznatijih ribljih jela svakako je gregada. Posebno je cijenjena ona s otoka Hvara, gdje je nazivaju i forska gregoda, a za one koji je nikada nisu isprobali, dobro je dodati i kako je riječ o svojevrsnom složencu od ribe i krumpira koji se kuha s minimalnim brojem začina i dodataka. O svemu tome svojevremeno je pisao naš suradnik Zoran Šimunić Šime, a mi vam danas donosimo recept za hvarsku gregadu po receptu obitelji Radovani iz konobe Hvaranin u Splitu.
ŠTO JE NAJVAŽNIJE?
Kako je naš Zoran Šimunić tada saznao od Vinka Radovanija mlađeg, za dobru gregadu iznimno je važno da riba bude svježa, a za punoću okusa treba imati više vrsta ribe, poput škarpine, grdobine, pauka, raže, ugora, a poseban gušt će dati tabinja. A kako ih najbolje pripremiti? Saznajte u nastavku.
RECEPT ZA FORSKU GREGODU
Za pripremu će vam trebati dva kilograma očišćene ribe, to može biti škarpina, kokot, raža i kovač. Nakon što ih očistite, dodajte im istu količinu luka i krumpira. Luk narežite na polumjesece, a krumpir na ploške debljine oko 2 centimetra. Ribu režite na deblje komade.
Kada ste pripremili sve sastojke, u širi lonac stavite luk za pokrije dno, dodajte krumpir pa ribu i sve dobro zalijte maslinovim uljem. Dodajte šaku sjeckanog peršina, usitnjenog češnjaka po želji, sol i papar. Postupak slaganja redova ponavljajte dok ne potrošite sve sastojke, s time da na vrhu lonca treba biti krumpir.
Na kraju sve podlijte vodom ili ribljim temeljcem i stavite kuhati na jaku vatru. Povremeno protresite posudu i kuhajte dok krumpir ne omekša.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....