DOBRA IDEJA

DOBRA JELA S RIŽOM: Moros & Christianos

 

1 šalica riže dugog zrna
1 šalica crnog graha ili trešnjevca
3 češnja češnjaka
1 luk
1 crvena paprika
1 svježi čili (veliki feferon)
1 žličica kumina
1/4 žličice origana
1/4 žličice majčine dušice
80 ml ekstra djevičanskog maslinova ulja
1 list lovora
1 žlica bijelog octa
100 ml šalše ili passate od rajčica
sol i papar
2-3 šalice temeljca
list korijandra

Povrće očistite i sitno narežite. U dubljoj tavici pirjajte luk te 2/3 paprike i čilija. Dodajte rižu te je zagrijte i lagano pirjajte podlijevajući temeljac. Na pola kuhanja dodajte sve začine, passatu i ostatak namirnica pa podlijevajte miješajući dok se riža ne skuha. Kad je riža skuhana, dodajte žlicu octa i rukom natrgane listove korijandra. Poslužite uz tipična kubanska jela, kao što je Ropa vieja. Savjet: kumin možete dodati na ulje na početku, kako bi se malo prepržio - ali treba paziti da ne izgori.

ROPA VIEJA ZA MOROS & CRISTIANOS

1200 g goveđeg vrata ili ramsteka
3-4 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja
2 veća luka
2 crvene paprike
1 čili paprika - ljutkasta
8 češnjeva češnjaka
100 ml suhog crnog vina
4 žličice slatke paprike
2 žlice kumina
1 žličica mljevenog crnog papra
1 žličica origana
1 žličica cayenne papra
1 žlica bijelog octa
2 lista lovora
200 g pelata
list korijandra
sol i papar

Meso narežite na krupnije komade, dobro posolite i popaprite pa zapecite sa svih strana na ugrijanom maslinovom ulju. Prebacite na tanjur. Posuda za pečenje/ pirjanje trebala bi biti vatrostalna, tako da može ići u pećnicu. U međuvremenu narežite povrće na sitnije komade te ga pirjajte oko 15 minuta, dok ne omekša. Dodajte češnjak narezan na listiće i lagano pirjajte pazeći da ne izgori. Podlijte vinom i pirjajte dok vino ne ispari. Dodajte začine i pelate. Nakon što provri, kuhajte 5 minuta. Zatim dodajte meso, sve promiješajte, poklopite i stavite u pećnicu. Pecite oko tri sata. Provjerite je li meso u potpunosti mekano (toliko da se raspada) te, prema potrebi, nastavite peći ili izvadite iz pećnice. Kad se prohladi, meso treba “izgrecati” na rezance uz pomoć dviju vilica. Sve promiješajte, dodajte žlicu octa te poslužite s rižom. Savjet: želite li komplicirati, možete prvo skuhati jaku juhu pa dio mesa iz juhe iskoristiti u jelu - u tom je slučaju najbolje za juhu koristiti flam, a za samu ropa vieju ramstek bez kostiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. studeni 2024 18:43