DOBRA IDEJA

DOBRA JELA S RIŽOM: Nasi goreng (Indonezija)

 Mario Kučera
 

300 g riže dugog zrna (basmati)
2 crna kardamoma
2 zvjezdasta anisa
1 štapić cimeta
1 žličica sjemenki korijandera
2 jaja
3 žlice ketjap manisa (slatkog sojinog umaka)
1 žlica umaka od kamenica (oyster sauce)
sok od jedne limete
4 žlice sezamova ulja
1 svježi čili nasjeckan na kolutiće
3 češnja češnjaka, oguljena i narezana na listiće
100 g svježeg đumbira, oguljenog i sitno nasjeckanog
200 g svježih kozica
2 komada pilećih prsa, kuhanih i nagrecanih
100 g mladih okruglih zelenih mahuna
1 svežanj mladog luka
1 svežanj lišća korijandra
2 žlice sojinog umaka
sol i papar po potrebi

Mario Kučera

Rižu ispirite hladnom vodom dok voda ne postane potpuno bistra. Ugrijte dvije žlice sezamova ulja pa dodajte kardamom, anis, cimet i sjemenke korijandra. Kratko popržite da se otpuste arome i eterična ulja. Dodajte ispranu rižu, posolite i kratko je tostirajte. Ulijte 350 g tople vode, zakuhajte 2 minute, poklopite, maknite s vatre i ostavite 15-ak minuta poklopljenu da se zgotovi. Jaja umutite, malo posolite i na srednjoj vatri na malo ugrijanog ulja pecite tanke omlete (kao palačinke). Ostavite ih da se malo ohlade, a zatim ih zarolajte i narežite na trakice. U zdjelici pomiješajte ketjap manis, umak od kamenica i sok od limete, ostavite sa strane. U jako ugrijan wok dodajte sezamovo ulje te narezan čili i češnjak, zazlatite 30-ak sekundi. Dodajte đumbir, kozice i nagrecanu piletinu te pržite uz okretanje jednu minutu. Dodajte kratko blanširane mahune i luk narezan na kolutiće. Kratko sve propržite uz okretanje. Dodajte rižu pa zalijte pripremljenom mješavinom umaka i limete. Prije posluživanja dobiveni nasi goreng pospite trakicama omleta, ostatkom mladog luka i svježim listićima korijandra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. prosinac 2024 01:13