PROBAJ OVO

Dok čekam pravu zimnicu, voće i povrće kiselim ovom brzom i jednostavnom metodom

 Marko Miscevic/Cropix
Ovako pripremljeni plodovi ljetnim jelima dat će neku novu, još slasniju dimenziju. I to sve u samo sat vremena!

Iako sam više tip za proljetno zelenilo i prohladne jesenske dane, a ljetnu sparinu teško podnosim, tri vruća mjeseca svake godine bez (previše) prigovaranja preživljavam upravo zahvaljujući ogromnim količinama sočnog svježeg povrća koje donose. Ako na stranu stavimo omiljene mi rajčice i tikvice, u kojima najviše uživam još svježima ili tek kratko obrađenima, posebno veselje odnedavno stvara mi i brzo kiseljenje svega što mi dođe pod ruku. Otkrila sam to sasvim slučajno kada sam, listajući jednu od kuharica, naletjela na recept za salatu koji je zahtijevao brzo ukiseljeni luk. Iako je na prvu zvučalo kao previše posla za jednu salatu, stisnula sam zube, okušala se u pripremi i, kako to obično biva, potpuno se oduševila. Zaključila sam kako brzo kiseljenje uopće nije komplicirano, a jelima daje jednu sasvim novu dimenziju, te sam postala blago opsjednuta i odlučila ga primjenjivati u nizu jela. Od najrazličitijih salata pa sve do pizza i bruschetta, doza kiseline i hrskavosti svježih ljetnih plodova, možda dosad niste znali, ali zaista vam je potrebna. Priprema ne može biti jednostavnija; u teglicu ubacite ocat po želji, dodajte soli i meda ili šećera te začine poput papra u zrnu, kopra, ružmarina ili timijana. Dodajte luk, tikvice, mrkvu ili krastavce nasjeckane na tanke ploške, cherry rajčice, čili papričice, pa čak i borovnice ili breskve, pustite da odstoje najmanje sat vremena, i spremni ste za završavanje omiljenih jela. Iako zvuči prejednostavno da bi bilo istinito, vjerujte, ovako pripremljeni plodovi ljetnim jelima dat će neku novu, još slasniju dimenziju. I to sve u samo sat vremena!

Trebat će vam:

100 ml octa
100 ml vode po želji
1 žličica meda ili šećera
1 žličica soli
dodaci po želji (papar, češnjak, đumbir, čili papričice...)
voće i povrće za kiseljenje

Priprema:

Sve sastojke pomiješajte u posudi, u teglicu stavite sjeckano povrće ili voće koje želite ukiseliti i prelijte dobivenom tekućinom. Za manje kiselu varijantu dodati možete i vodu, a od začinskih dodataka dobra ideja će biti papar, češnjak, đumbir i čili papričice. Pustite da sve zajedno u teglici stoji barem sat vremena i poslužite uz, primjerice, burattu na tostiranom sourdough kruhu i malo maslinova ulja. Fantazija, kažem vam

Savjet!

Nemojte očekivati jednake rezultate kao kod klasičnog kiseljenja, i zapamtite, brzo ukiseljeno voće i povrće u hladnjaku može stajati do tjedan dana

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. prosinac 2024 21:56