Kako je ovo dobro!

Dugo nismo probali bolje slane palačinke od ovih Petre Jelenić, a dala nam je i recept

 Bojan Haron Markičević
Ovako pripremljene idealne su za doručak, gablec, ručak ili večeru, a možete ih ponijeti na posao ili piknik

U Zagrebu ovih dana traje prvi Palačinka fest u Rougemarin parku i pokazao se, ako je suditi po odazivu publike, kao jedna od manifestacija koja je Zagrebu nedostajala. Bio je to dobar povod da razgovaramo s Marinom Medakom i isprobamo neke od favorita, no i dobra prilika da od zvijezda prvog festivala - Petre Jelenić i Roberta Hromalića, oboje vrsnih domaćih slastičara - zatražimo recept za njihove palačinke.

image

Palačinke Petre Jelenić možete kušati na prvom Palačinka festu

Bojan Haron Markičević

I dok nam je Robert podijelio recept za svoju slatku verziju s kremom od pistacija, koju možete pronaći ovdje, Petra nam je ustupila recept za pravu slanu poslasticu - češke palačinke od krumpira. Ovako pripremljene palačinke idealne su za doručak, gablec, ručak ili večeru, a možete ih ponijeti na posao ili piknik. No, osim samog recepta za palačinke, Petra nam je otkrila i kako napraviti namaz od paprika koji možete poslužiti uz njih. Slano, zasitno i jako fino!

image
Bojan Haron Markičević

SLANE ČEŠKE PALAČINKE OD KRUMPIRA PO RECEPTU PETRE JELENIĆ

Trebat će vam:

3 manja krumpira (cca 350 g)
2 žlice glatkog brašna
3-4 žlice vode
sol

Priprema:

Krumpire ogulite i naribajte na fini ribež (onaj kao za jabuke, ali sitniji). Krumpiri će tijekom ribanja pustiti nešto vode. Dodajte brašno i malo soli pa promiješajte. Dodajte malo vode, žlicu po žlicu dok ne dobijete žitku smjesu koju možete razmazati na tavu u oblik tanke palačinke. Pazite da ne presolite, jer kako se palačinka peče, tako gubi vlagu i postaje sve slanija. Placke se peku na vrućoj tavi na malo ulja. Petra ih peče na običnoj limenoj tavici poprilično dobro sezoniranoj godinama korištenja. Tavu dobro zagrijte, dodajte žlicu ulja i dvije žlice krumpirove smjese. Stražnjom stranom žlice poravnavajte smjesu i formirajte palačinku. Palačinka će se dati lako okrenuti kada se dobro zapeče, mora biti zlatno-smeđe boje. Dobro je zapecite s druge strane. Najbolje su tople, hrskave.

MUHAMMARA, NAMAZ OD PAPRIKA

Trebat će vam:

4 veće rog paprike
130 g oraha
1 žlica kumina
1 šnita starog kruha narezanog na kockice (može biti i bezglutenski)
3 žlice maslinova ulja
2 žlice melase od nara/meda/sirupa od datulja
malo čilija
2 režnja češnjaka
sok pola limuna
sol
sjeckani peršin

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200 °C. Paprike operite, složite na protvan i stavite peći dok malo ne pocrni korica. Prebacite u posudu koju možete pokriti poklopcem da se paprike upare i daju lakše oguliti. Orahe tostirajte na tavi i pred kraj dodajte kumin pa tostirajte dok ne zamiriši. Maknite sa strane nekoliko žlica oraha za posip. U multipraktik stavite pola paprika i dodajte sve ostale namirnice. Pulsirajte dok ne dobijete povezanu smjesu. Dodajte ostatak paprika i još zavrtite koji put - smjesa treba biti s komadićima paprika. Spremite namaz u posudu pa u hladnjak. Namažite tople placke muhammarom, pospite orasima i peršinom.

SAVJET VIŠE! Smjesu za palačinke možete napraviti s običnim glatkim bijelim brašnom, ali i s pirovim, integralnim i bezglutenskim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 13:17