Restorani Bota Šare već su prepoznatljivo mjesto okupljanja na četiri lokacije u zemlji, a posebno u vrijeme Adventa. Osim u Dubrovniku i Malom Stonu, Bota radi u Splitu, ali i u Zagrebu na mnogima već dobro poznatoj adresi - ulici Kralja Zvonimira 124. U moru izvrsnih delicija, a posebno ističemo more jer su po ribljim jelima itekako poznati, jela temelje isključivo na tradicionalnim i sezonskim namirnicama.
Pritom ih nova generacija vlasnika restorana priprema novim i poboljšanim tehnikama. I ovog Adventa ekipa zagrebačke Bote preuredila je njihovu terasu bajkovitu oazu na kojoj vam neće biti hladno ni zimskih večeri. Za to će se pobrinuti svojom ponudom pića i jela. Naravno, najslađi dio i ovog puta su dekori u njihovu restoranu, ali i posebne slastice za koje su nam otkrili i recepte. Oni su pravi dašak Juga uz mirise i okuse Jadrana.
ROLADA S KREMOM OD DUNJE I ORAHA
Trebat će vam za smjesu 1:
6 jaja, žumanjaka
6 žlica šećera
1 vanilin šećer
2 žlice vode
1 žlica ulja
Trebat će vam za smjesu 2:
6 jaja, bjelanjaka
1 prstohvat soli
Trebat će vam za smjesu 3:
1/3 povezane prve dvije smjese
kakao
Za kremu:
1 maslo
200 g šećera u prahu
2 žlice mlijeka
100 ml vode
100 g šećera
10 dkg mljevenih oraha
2 žlice marmelade od dunje
Priprema:
Sastojke prve smjese umutite i ostavite sa strane, zatim sastojke druge smjese izradite u snijeg te dvije smjese povežite. Odvojite 1/3 povezane smjese i dodajte 2 žlice kakaa.
U lim za pečenje dimenzija 40x60 cm izlijte povezanu smjesu, zatim po njoj prelijte smjesu te pecite na 180 stupnjeva 12 minuta.
Za kremu dobro izradite, oko 15 minuta, maslo, šećer u prahu i mlijeko. U 100 ml vode dodajte 100 g šećera, stavite na vatru, a kada provrije, dodajte kremu i dobro izradite. Zatim dodajte orahe i marmeladu od dunje.
Kremom namažite ispečen i ohlađen biskvit te zarolajte.
DUBROVAČKA TORTA
Trebat će vam za smjesu 1:
8 jaja, bjelanjaka
8 žlica šećera
1 domaći limun, korica i sok
2 vanilin šećera
30 dkg mljevenih oraha
Trebat će vam za smjesu 2:
8 jaja žumanjaka
8 žlica šećera
1 domaća naranča, korica i sok
2 vanilin šećera
30 dkg mljevenih oraha
Za glazuru:
20 dkg čokolade za kuhanje
5 dkg masla
4 žlice mlijeka
Priprema:
Bjelanjke i šećer izradite pa im dodajte sok 1 domaćeg limuna. Dodajte i naribanu limunovu koricu i bademe pa sve lijepo izmiješajte.
U drugoj dubokoj posudi izradite žumanjke i šećer pa im dodajte sok jedne naranče. Dodajte i naribanu koricu te mljevene orahe i sve dobro promiješajte.
U kalup promjera 28 cm izlijte prvo bijelu smjesu, pa zatim i žutu smjesu. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 60 minuta na 170 stupnjeva.
Za to vrijeme rastopite čokoladu, maslo i mlijeko te glazurom premažite tortu kad je pečena.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....