RUČAK NA POSLU

Dvokomponentni tart s rajčicama, tostiranim bademima, bosiljkom i ricotta sirom

 Berislava Picek/Cropix
Ovaj tart će vam odlično funkcionirati na nekom druženju uz čašu vina, ali i sutradan možete ponijeti na posao

Za tijesto:
160 g glatkog brašna
pola žličice soli
125 g hladnog maslaca narezanog na kockice
2 žumanjka

Za hladni umak:
250 g grčkog jogurta
200 g ricotta sira
150 g sirnog namaza
sol i papar
češanj usitnjenog češnjaka
1 žlica usitnjenog bosiljka

Za gornji sloj od rajčica:
500 g mini rajčica
50 g tostiranih listića badema
svježi origano
maslinovo ulje

Prvo pripremite tijesto. U posudu stavite brašno, sol i hladne kockice maslaca. Prstima usitnite sastojke dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Dodajte žumanjke, te umijesite glatko tijesto koje umotajte u prozirnu foliju te stavite u hladnjak. Dok tijesto miruje, pripremite umak. U posudu stavite grčki jogurt i ricotta sir, promiješajte. Dodajte sirni namaz, sol i papar te miješajte dok smjesa ne postane kremozna. Na kraju umiješajte usitnjen češnjak i bosiljak. Umak stavite u hladnjak, a tijesto izvadite iz hladnjaka. Razvaljajte ga na 5 mm debljine te njime obložite kalup s pokretnim dnom. Vilicom izbodite cijelu površinu tijesta, prekrijte papirom za pečenje i dodajte suhi grah ili keramičke kuglice. Pecite tijesto na 180 stupnjeva 15 do 18 minuta. Na ohlađeno tijesto ravnomjerno rasporedite hladan umak. Po njemu posložite na polovice narezane mini rajčice. Začinite ih maslinovim uljem, tostiranim listićima badema i svježim bosiljkom i origanom. Odmah servirajte.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. prosinac 2024 12:27