Težina pripreme: jako lagano
Vrijeme pripreme: 90 min
Broj osoba: 4 – 6
Sastojci
- 8 patlidžana
- maslinovo ulje
- 2 konzerva pelata
- 2 žličice smeđeg šećera
- 8 režnja češnjaka, naribana
- 2 žličice mljevene papričice
- svježe mljevenog kumina
- 5 žlica limunovog soka
- 100 g pinjola
- 2 grančica svježeg bosiljka
Priprema
1. korak
Odrežite vrh i dno patlidžana, a s guljačem za povrće, nekoliko okomitih traka kože ogulite, a nekoliko ostavite. Narežite tako oguljene patlidžane na kolutove debele oko 1 cm. Namočite zatim patlidžane u hladnu slanu vodu (2 žlice krupne soli na litru vode) i ostavite najmanje pola sata, kako bi patlidžani pustili gorke sokove. Isperite ih i dobro osušite.
2. korak
Zagrijte par milimetara maslinovog ulja na tavi i ispržite patlidžane dok nisu zlatni s obje strane, te ih pustite da se ocijede na kuhinjskom papiru. Na još malo maslinovog ulja, pirjajte pelate sa malo šećera i soli oko pet minuta, a zatim dodajte patlidžane, češnjak, papričice i kumin. Nastavite pirjati, mješajući, dok sva tekućina ne ispari.
3. korak
Dodajte limunov sok i eventalno još malo soli i ostavite da se ohladi. Kad se ohladila, protisnite smjesu kroz mašinu za mljevenje mesa. Na suhoj tavi, tostirajte pinjole dok nisu zlatne boje i zajedno sa listićima svježeg bosiljka, umiješajte ih u samljevene patlidžane.
Ovaj džem od patlidžana je savršen namaz u sendvičima s mozzarellom ili svježim kozjim sirom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....