Džem od patlidžana i rajčica

Težina pripreme: jako lagano

Vrijeme pripreme: 90 min

Broj osoba: 4 – 6

Sastojci

  • 8 patlidžana
  • maslinovo ulje
  • 2 konzerva pelata
  • 2 žličice smeđeg šećera
  • 8 režnja češnjaka, naribana
  • 2 žličice mljevene papričice
  • svježe mljevenog kumina
  • 5 žlica limunovog soka
  • 100 g pinjola
  • 2 grančica svježeg bosiljka

Priprema

1. korak

Odrežite vrh i dno patlidžana, a s guljačem za povrće, nekoliko okomitih traka kože ogulite, a nekoliko ostavite. Narežite tako oguljene patlidžane na kolutove debele oko 1 cm. Namočite zatim patlidžane u hladnu slanu vodu (2 žlice krupne soli na litru vode) i ostavite najmanje pola sata, kako bi patlidžani pustili gorke sokove. Isperite ih i dobro osušite.

2. korak

Zagrijte par milimetara maslinovog ulja na tavi i ispržite patlidžane dok nisu zlatni s obje strane, te ih pustite da se ocijede na kuhinjskom papiru. Na još malo maslinovog ulja, pirjajte pelate sa malo šećera i soli oko pet minuta, a zatim dodajte patlidžane, češnjak, papričice i kumin. Nastavite pirjati, mješajući, dok sva tekućina ne ispari.

3. korak

Dodajte limunov sok i eventalno još malo soli i ostavite da se ohladi. Kad se ohladila, protisnite smjesu kroz mašinu za mljevenje mesa. Na suhoj tavi, tostirajte pinjole dok nisu zlatne boje i zajedno sa listićima svježeg bosiljka, umiješajte ih u samljevene patlidžane.

Ovaj džem od patlidžana je savršen namaz u sendvičima s mozzarellom ili svježim kozjim sirom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. prosinac 2024 17:53