ZA SLASTICE

Engleska krema - creme anglaise

 Getty Images/iStockphoto
Savjet: jaje L veličine teži oko 60 g, a udio žumanjka iznosi oko 17 g.

Treba vam:

350 ml mlijeka
200 g žumanjaka
8 jaja
220 g šećera
120 ml soka od naranče
prstohvat korice od naranče
10 g listića želatine
200 g maslaca

pouring creme anglaise to chocolate souffle, french dessert
Getty Images/iStockphoto

Priprema:

Poznata je i kao custard, a služi kao preljev koji poslužujemo uz slastice, biskvite, štrudele, može biti preljev za eklere itd. Želatinu omekšamo u posudici s hladnom vodom. U posudi umiješamo sok od naranče i koricu, mlijeko, žutanjke, cijela jaja. Stavimo kuhati na pari uz miješanje. Ovdje nam je neizostavan pomagač termometar jer bi trebalo sve kuhati do temperature od 85 stupnjeva Celzijevih. Zatim hladimo sve na 65 stupnjeva - smanjimo, odnosno maknemo s vatre te umiješamo otopljenu želatinu i dobro izrađen maslac (najlakše ga je umiksati). Vraćamo i kuhamo na pari dok ne dobijemo kremastu i glatku strukturu - alternativno, ovaj korak možemo napraviti korištenjem miksera. Ohladimo i prekrijemo folijom i stavimo u hladnjak do uporabe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. studeni 2024 22:57