Hit za hitom

Eto i nasljednice! Dubai čokolada već pada u zaborav, upoznajte rusku čokoladu - jeftiniju i slasniju

U ovoj čokoladi nema kreme od pistacije, pa će vas i njena izrada manje koštati

Posljednjih mjeseci svi pričaju o njoj. Preplavila je društvene mreže, internet općenito, pa čak i trgovine koje su je počele uvoziti i prodavati po smiješno skupim cijenama. No, uvukla se i na Advente, pa se tako za nju na Fuliranju ispred kućice Gdje je Jura? by Juraj Klepić u Zagrebu čeka u redovima premda košta 8,80 eura za 70 grama?! Da vas podsjetimo, to je po starom 66,30 kuna.

Ako vas nije impresionirala, bez obzira na to mislite li pritom na njezin okus ili, pak, cijenu, niste jedini. Sa sjevera Europe stiže novi viralan hit. Riječ je o tzv. Ruskoj čokoladi. I dok se Dubai čokolada pravi od čokolade, kreme od pistacije i kadaifa, u Rusku čokoladu ide marshmallow, odnosno sljezovi kolačići.

Premda društvenim mrežama kola nekoliko videa u kojima se prikazuje izrada Ruske čokolade, osnovni recept je vrlo lagan. Trebat će vam mliječna čokolada, kadaif i marshmallow, što je, kako i sami znate, znatno jeftinije bez dodatka kreme od pistacije, pa samim time izrada ove čokolade ne iziskuje "bacanje u velik trošak".

A postupak izrade je jednostavan. Trebat će vam kalup za čokoladu, koju ćete rastopiti na pari i u tankom sloju uliti u kalup. Kadaif ćete potom usitniti, marshmallow rastopiti i sve spojiti te staviti na sloj ohlađene domaće čokolade. Punjenje od marshmallowa i kadaifa ćete poravnati pa opet preliti preostalom rastopljenom čokoladom i pustiti da se stegne.

Ova čokolada zasigurno je šećerna bomba i nije za one koji izbjegavaju ili ne vole jako slatke zalogaje.

image
Bhofack2/Getty Images/istockphoto

ŠTO JE MARSHMALLOW I KAKO GA NAPRAVITI

Marshmallow ili sljezovi kolačići vrsta su slastice koja se radi od bjelanjaka, šećera, želatine i vode. Bjelanjak se istuče u snijeg te pomiješa s vodom u kojoj je rastopljen šećer u prahu te omekšana želatina. Sastojci se miksaju sve dok se ne dobije gusta smjesa koja mora očvrsnuti u zamrzivaču prije nego što se može narezati na manje komade i upotrijebiti za pripremu drugih deserta. Ako ćete ih sami raditi, ovaj dio trebate preskočiti, jer vam za Rusku čokoladu treba kremasti marshmallow.

Više o izradi ove slastice čitajte u novom broju magazina Dobra hrana koji je na kioscima!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. prosinac 2024 14:52