MALO DRUGAČIJI RUČAK

Evo kako mrkvu pretvoriti u zvijezdu jela, trebat će vam tek nekoliko sastojaka i pećnica

 Sveta_zarzamora/Getty Images/istockphoto
Mrkvu premažite orašastim umakom, pecite, a zatim poslužite uz leću ili ječam te umak od jogurta

Trebat će vam:

10-ak manjih mrkva

3 žlice maslinova ulja za mrkve

prstohvat čilija u prahu

1 žlica tahinija ili kikiriki maslaca

3 režnja češnjaka za mrkvu

malo svježeg ili sušenog kopra

200 g leće ili ječma

feta sir

150 g grčkog jogurta

sok pola limuna

1 režanj češnjaka za umak

1 žlica maslinova ulja za umak

slani kikiriki ili tostirani sezam

Priprema:

U posudici pomiješajte tahini ili kikiriki maslac, protisnuti češnjak, 3 žlice maslinova ulja, čili u prahu, sol i papar. Prema potrebi dodajte malo vode kako biste dobili lijepi, svilenkasti umak. Mrkve dobro očistite i ubacite u posudu za pečenje te ih premažite dobivenim umakom. Pecite u pećnici 40 minuta. Za to vrijeme napravite umak. Pomiješajte grčki jogurt, kopar, protisnuti režanj češnjaka, žlicu maslinova ulja i žlicu limunova soka, sol i papar. Sve dobro pomiješajte i ohladite. Leću ili ječam skuhajte pa još toplo rasporedite po tanjurima, dodajte pečene mrkve i poslužite uz umak. Dodati možete i malo feta sira, a na kraju sve pospite usitnjenim kikirikijem ili sezamom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. listopad 2024 16:34