Falafel u somunu

Težina pripreme: srednje

Vrijeme pripreme: 45 min

Broj osoba: 2-4

Sastojci

  • (za 25 okruglica)
  • 2 1/2 šalice kuhanog slanutka (ili 3 manje konzerve)
  • 1 manji crveni luk
  • 2 režnja mladog češnjaka
  • 1/2 šalice svježeg korijandera
  • 1/2 šalice svježeg peršina
  • 1/2 žličice kumina
  • 4 žlice brašna
  • 1 i 1/2 žličica praška za pecivo
  • 1 žličica soli
  • 1/3 vode
  • suncokretovo ulje za prženje (koje ide u tavu, ne u smjesu)

Priprema

1. korak

Ako ste kuhali suhi slanutak, što znači da ste ga namakali u vodi preko noći pa sljedeći dan kuhali dok nije omekšao, učinit ćete s njime isto što i s onim iz konzerve. Stavit ćete ga u blender, dodati nasjeckani luk, češnjak, korijander, peršin, maslinovo ulje, par kapi limunova soka i miksati dok se ne pretvori u pastu.

2. korak

U posebnoj ćete posudi pomiješati brašno, kumin, prašak za pecivo i sol. Ubacit ćete suhe sastojke u pastu od slanutka i miješati dok se ne prestane lijepiti (za zdjelu i prste).

Ako ste koristili slanutak iz konzerve, trebat ćete dodavati brašna jer će smjesa biti dosta ljepljiva, mokra.

Prije nego što od smjese krenete formirati kuglice, ona mora biti prikladna za to – dakle ne smije biti ni premokra ni presuha.

3. korak

Pobrašnite podlogu i dlanove i krenite od smjese od slanutka praviti kuglice. U tavi pustite da se zagrije prst ulja.

Uzmite par kuglica i ubacite ih u vruće ulje. Imajte pri ruci predmet pogodan za okretanje i vađenje kuglica.

Izvadite ih na kuhinjski papir kako bi se ocijedile od suvišne masnoće.

4. korak

Nakon što ste ispekli svih 25 okruglica/kuglica izdubite lepinje ili žemlje, obložite ih listovima svježe zelene salate, dodajte klice ili što već želite u svom falafelu (mini rajčice, krastavce, još svježih začina, naribanu mrkvicu) i na kraju ubacite po dvije, tri pečene kuglice. Prelijte ih kombinacijom tahinija, jogurta, peršina i limunova soka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. prosinac 2024 14:18