Recept: Ganoci Frisch
Snima: Maja Danica Pečanić
Vinski, s lešo krumpirom, sa suhim šljivama, posluženo uz njoke, marmeladu od ribizla-gulaš volimo na sve moguće načine, a sad je vrijeme da isprobate i ovaj-pivski u lisnatom tijestu. Možda se kuha dva sata ali priprema uopće nije komplicirana, a za intenzivniji okus dodajte malo Worcestershire umaka.
- 3/4 kg junetine od lopatice, narezano na kockice
- 2 manja luka, sjeckana
- 2 mlada luka, sitno sjeckana
- 4 češnja češnjaka, sitno sjeckana
- 2 jušne žlice worcestershire umaka
- 3 dl svijetlog piva (mi smo koristili Menabrea pivo)
- 2,5 dl goveđeg temeljca
- 1 mrkva, narezana
- 1 stabljika celera, narezana
- 2 jušne žlice koncentrata rajčice
- 1 paket lisnatog tijesta
- 1 jušna žlica škroba
- 1 razmućeno jaje
U širokoj zdjeli na maslinovu ulju popržite kockice junetine, a zatim ih stavite na tanjur sa strane. Na istom ulju pirjajte luk i češnjak. Kad omekšaju, dodajte worcestershire umak i koncentrat rajčice, poprženo meso, stabljike celera, mrkvu, temeljac, začinsko bilje i pivo. Kuhajte poklopljeno na srednje jakoj vatri dok ne zavri, a zatim smanjite vatru i kuhajte sljedecih sat i pol.
Škrob pomiješajte s malo hladne vode te dodajte u gulaš kad je kuhan. Kuhani gulaš stavite na stranu da se malo ohladi. Razvaljajte lisnato tijesto te stavite u kalup tako da tijesto prekrije i vanjske rubove, ulijte gulaš te pokrijte drugim dijelom tijesta. Rubove zarolajte prema unutra i dobro prstima stisnite da se ne razdvoje. Zarolajte mali komad folije (5×5 cm) tako da oblikujete mali “dimnjak” te ga zabodite na sredinu tijesta kako bi se sprijecilo da sok gulaša procuri iz tijesta. Tijesto prije pečenja namažite razmućenim jajetom.
Pecite sve zajedno u prethodno zagrijanoj pecnici na 190 stupnjeva 30-ak minuta, odnosno dok tijesto ne dobije tamnozlatnu boju.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....