SALATA NERVETTI

Fenomenalna salata Nervetti po receptu Ivana Zidara koju ćete često priremati

 Marko Miscevic/Cropix/Cropix
Ivan Zidar najviše voli pripremati jela od iznutrica i drugih prezrenih komada mesa

4 teleće ili juneće koljenice
2 mlada luka
4 rotkvice
1 žličica kapara
1 žličica maslinova ulja
2 žlice vinskog octa
sol

Koljenice stavite u lonac i pokrijte vodom, stavite na vatru i kada voda zakuha, bacite vodu. Isperite koljenice i dodajte novu vodu kako bi vam temeljac bio što čišći na kraju. Pjenu skidajte s površine i pustite da se kuha minimalno osam sati kako bi živci bili dovoljno mekani za salatu. Izvadite koljenice, živce odvojite od kosti i stavite u zdjelu, a temeljac stavite sa strane za fileke. Mladi luk i rotkvice narežite na tanke ploškice te dodajte u zdjelu s nervettima. Ubacite kapare, maslinovo ulje i ocat. Nervetti dosta upijaju i trpe kiselinu pa slobodno pretjerajte s octom.

Savjet: Na jednom štandu na Dolcu, na kojem prodaju svakakve iznutrice, prodaju i jako jeftine koljenice bez mesa, samo kosti na kojima se još uvijek nalaze živci. Te koljenice kupim za temeljac za fileke koji je inače jako zdrav jer se kuha više od 8 sati, što izvuče sve hranjive tvari iz kostiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. prosinac 2024 21:08