ŽIVA HRANA

FERMENTIRANJE POVRĆA (osnovni recept)

 Marko Miščević
Treba vam samo čista posuda, svježe povrće, voda i malo soli, a rezultat će biti funkcionalna hrana kakvu pripremamo već tisućama godina

povrće (mrkva, rotkvica, daikon ili japanska bijela repa, cikla, cvjetača...)
nejodirana sol (ružičasta himalajska sol, cvijet soli, crna sol...)
destilirana voda
začini po želji
staklenke s hermetičkim zatvaračem

Marko Miščević

Nakon što ste sterilizirali staklenke (prokuhavanjem u proključaloj vodi ili zagrijavanjem u pećnici na 100 Celzijevih stupnjeva 15-ak minuta), izvadite ih i pustite da se ohlade. Dok čekate očistite odabrano povrće i narežite ga po želji na prutiće, kriške ili kolutiće. Izvažite očišćeno povrće i rasporedite ga u staklenke. Izračunajte količinu soli potrebnu za fermentaciju tako što ćete na težinu povrća dodati 2% soli. Primjerice, imate li 500 g mrkve, trebat će vam 10 g nejodirane soli. Prevelika količina soli usporit će fermentaciju pa budite pažljivi s doziranjem. Sol otopite u vodi i njome zalijte povrće tako da ga voda prekriva nekoliko centimetara. Po želji dodajte začine kao što su đumbir, kurkuma, vlasac i slično. Uz pomoć utega potisnite povrće pod vodu. Ako nemate utege, poslužite se plastičnim prstenovima za zimnicu koje ste prethodno sterilizirali. Stavite staklenke s povrćem na toplo mjesto ujednačene temperature od oko 21 Celzijev stupanj i zatvorite. S vremenom, povrće će početi fermentirati i proizvodit će plinove. Svakodnevno otvarajte staklenke kako biste ispustili plinove pa ponovno zatvorite. Većina povrća bit će jestiva već nakon jednog tjedna, a ovisno o ukusu možete ostaviti i da fermentira dva do tri tjedna. Kušajte i kad ste zadovoljni razinom hrskavosti i okusom, preselite staklenku na hladno kako biste usporili fermentaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 06:43