povrće (mrkva, rotkvica, daikon ili japanska bijela repa, cikla, cvjetača...)
nejodirana sol (ružičasta himalajska sol, cvijet soli, crna sol...)
destilirana voda
začini po želji
staklenke s hermetičkim zatvaračem
Nakon što ste sterilizirali staklenke (prokuhavanjem u proključaloj vodi ili zagrijavanjem u pećnici na 100 Celzijevih stupnjeva 15-ak minuta), izvadite ih i pustite da se ohlade. Dok čekate očistite odabrano povrće i narežite ga po želji na prutiće, kriške ili kolutiće. Izvažite očišćeno povrće i rasporedite ga u staklenke. Izračunajte količinu soli potrebnu za fermentaciju tako što ćete na težinu povrća dodati 2% soli. Primjerice, imate li 500 g mrkve, trebat će vam 10 g nejodirane soli. Prevelika količina soli usporit će fermentaciju pa budite pažljivi s doziranjem. Sol otopite u vodi i njome zalijte povrće tako da ga voda prekriva nekoliko centimetara. Po želji dodajte začine kao što su đumbir, kurkuma, vlasac i slično. Uz pomoć utega potisnite povrće pod vodu. Ako nemate utege, poslužite se plastičnim prstenovima za zimnicu koje ste prethodno sterilizirali. Stavite staklenke s povrćem na toplo mjesto ujednačene temperature od oko 21 Celzijev stupanj i zatvorite. S vremenom, povrće će početi fermentirati i proizvodit će plinove. Svakodnevno otvarajte staklenke kako biste ispustili plinove pa ponovno zatvorite. Većina povrća bit će jestiva već nakon jednog tjedna, a ovisno o ukusu možete ostaviti i da fermentira dva do tri tjedna. Kušajte i kad ste zadovoljni razinom hrskavosti i okusom, preselite staklenku na hladno kako biste usporili fermentaciju.