NAPRAVI FIADONE

Francuska torta od sira nekad se pripremala za posebne prilike, danas je hit na svakom slavlju

 Berislava Picek/Cropix/
Okusom i izgledom ovih nas dana mami francuska slastica Fiadone, često poznatija i pod imenom korzička torta od sira

Fiadone je tradicionalni recept koji se priprema sa sirom brocciu. Brocciu je korzički sir koji se proizvodi od ovčjeg mlijeka i sirutke (dostojna zamjena ovom siru je ricotta). Osim ovim aromatičnim sirom, desert je bogat jajima, limunovom koricom i sokom te se uvijek dodatno obogaćuje domaćim likerom, u ovom slučaju likerom od mirte. Kolač je nekada spravljan samo za posebne prigode i blagdane, a danas se u njemu uživa tijekom cijele godine. Poslužuje se samostalno ili uz svježe sezonsko voće kojeg u tim krajevima ima tijekom cijele godine.

Cijeli tekst o šest cheesecakea iz cijelog svijeta pročitajte ovdje.

Za tijesto će vam trebati:

200 g glatkog brašna

50 g šećera

prstohvat soli

125 g maslaca sobne temperature

Za nadjev:

500 g skute od ovčjeg mlijeka

80 g smeđeg šećera

3 jaja

korica jednog limuna

10 ml likera od mirte

Priprema:

Od glatkog brašna, šećera, soli i maslaca umijesite glatko tijesto. Umotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak minimalno na sat. Ohlađeno tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi i utisnite u kalup za tart. Tijesto izbodite vilicom i pripremite nadjev. U posudu stavite skutu i usitnite je. Dodajte šećer, limunovu koricu i liker od mirte. Na kraju dodajte jedno po jedno jaje. Smjesu izlijte na tijesto. Pecite u zagrijanoj pećnici 25 minuta na temperaturi od 180 stupnjeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. studeni 2024 00:15