OMILJENE KUGLICE TIJESTA

FRITULE PO RECEPTU CHEFA: Hrvoje Zirojević nam je pokazao kako se pripremaju dalmatinske fritule!

 Tom Dubravec / Hanza Media
Ovo su zaista posebne fritule! Malo jabuke, nešto griza, aromatična naranča i limun... Hrvoje je pronašao jedan od tradicionalnih dalmatinskih recepata za fritule, malo ih modernizirao i pripremio...

Poseban je i način na koji se prže. U šaci istisnete tijesto u mjehuriće, pokupite ga žlicom te ga stavite u vruće ulje kako biste dobili pravile kuglice. Nama su planule u sekundi, a nadamo se da će ista stvar biti i u vašim domovima!

Trebat će vam:

125 g griza
125 g šećera
1 litra mlijeka
korica i sok naribanog limuna i naranče
3 jabuke
žličica soli
2 kisela vrhnja
400 g glatkog brašna
1 i pol prašak za pecivo
rum
grožđice
3 jaja

SPECIJAL_JL_Dobra Hrana Trilj, 041216 Kuhari Hrvoje Zirojevic i Braco Sanjin pripremaju tradicionalni dalmatinski blagdanski rucak na imanju Krolo u mjestu Strmen Dolac kod Trilja. Na fotografiji: domace fritule Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Priprema:

Lagano zakuhajte mlijeko i dodajte mu šećer, griz brašno. Kad se smjesa lagano zgusne ugasite vatru. Dodajte koricu i sok limuna i naranče, vrhnje, prašak za pecivo, grožđice namočene u rumu te jaja. Sve dobro promiješajte. U velikom loncu zagrijte litru ulja te istiskujte fritule tako da u šaci istisnete tijesto u mjehuriće, pokupite ga žlicom te ga stavite u vruće ulje kako biste dobili pravile kuglice. Fritule zatim ocijedite te ih uvaljajte u krupni šećer.

  • Ako nemate rum, dodajte neka rakiju, travaricu ili lozu.
  • Grožđice namačite u rumu cijeli dan.
  • Krupni šećer u smjesi možete zamijeniti i šećerom u prahu.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. listopad 2024 00:00