LJETO S AMELIE

Galette s ljetnim voćem po receptu Žakline Troskot!

Zagreb, 280720.
Ljetni vocni kolaci Zakline Troskot iz Amelie slastica pripremljeni za Dobru hranu.
 Berislava Picek/Cropix/
Dobra ideja!

Tijesto:

1,5 šalica glatkog brašna
40 g smeđeg šećera
1 prstohvat soli
100 g hladnog maslaca
1/4 šalice hladne vode

Nadjev:

1 žlica voćne marmelade ili džema
1 šalica malina
2 šljive
1 breskva ili nektarina
sok od 1/2 limuna
smeđeg šećera po potrebi (ovisi koliko slatko voće koristite)

Za premaz:

malo slatkog vrhnja
kristalnog šećera

image
Zagreb, 280720.
Ljetni vocni kolaci Zakline Troskot iz Amelie slastica pripremljeni za Dobru hranu.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek/Cropix/

Pomiješajte brašno, šećer i sol. Dodajte jako hladan maslac narezan na kockice. Vrhovima prstiju sjedinite maslac s brašnom, ali budite jako brzi kako se maslac ne bi počeo topiti. Lagano dodajte malo po malo hladne vode dok se tijesto ne poveže, bitno je ne previše mijesiti tijesto, tek toliko da se sve sjedini. Ne mora se iskoristiti sva voda, dovoljno je da se sve poveže. Važno je koristiti jako hladnu vodu. Najbolje u vodu dodati par kockica leda kako bi je dodatno ohladio. Zamotajte tijesto u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta. Neposredno prije valjanja tijesta pripremite voće, narežite breskve, otkoštite šljive, sve ovisi koje voće odaberete. Izvaljajte tijesto okruglog oblika, premažite tijesto pekmezom, ali ne mažite 3 cm od ruba tijesta. U sredinu složite voće po izboru, veće voćke narežite na kocke ili ploške, maline koristite cijele, borovnice također. Zamotajte rub tijesta prema unutra, tako da voće “upakirate” u jedan okrugli paketić. Stavite hladiti, najbolje u zamrzivač na 20-ak minuta, dok se pećnica zagrijava na 180 °C. Prije pečenja tijesto premažite slatkim vrhnjem i pospite kristal šećerom. Pecite oko 45 minuta, ovisno pećnici, dok tijesto ne poprimi svijetlu zlatnu boju. Ostavite da se potpuno ohladi, pa servirajte uz kuglicu sladoleda, malo šlaga ili bez ičega, jer je voćni nadjev dovoljno sočan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. prosinac 2024 19:39